В някои държави започва свещеният месец рамазан

По време на рамазана мюсюлманите постят от изгрев до залез слънце, въздържайки се и от храна, и от напитки

В някои държави започва свещеният месец рамазан | StandartNews.com

Мюсюлманите в страни от Югоизточна Азия като Индонезия и Малайзия и по-голямата част от Близкия изток, включително Египет, Ирак и Саудитска Арабия, от днес отбелязват свещения за исляма месец на пости рамазан, предаде Асошиейтед прес.

Милиони други мюсюлмани в страни като Индия, Пакистан и Иран обаче ще отбележат този месец от утре заради друго тълкуване на фазите на луната, предаде БТА.

Мюсюлманите следват лунен календар и заради методологията на наблюдение на луната различни страни обявяват началото на рамазана с един-два дни разлика.

По време на рамазана мюсюлманите постят от изгрев до залез слънце, въздържайки се и от храна, и от напитки. Това означава, че те прекарват около 15 часа в денонощието без храна, вода, цигари или кофеин.

Постите имат за цел да приближат вярващите към Бога чрез самодисциплина и смирение. Предизвикателството на постенето за мнозина е и възможност за духовно и физическо пречистване и отказ от лоши навици, отбелязва агенцията.

През деня мюсюлманите трябва също да се въздържат от секс, клюки и ругаене и са насърчавани да наблягат на медитативни практики като молитва, четене на Корана и благотворителност.

Изключение от постенето се допуска за деца, стари хора, болни, пътуващи и жени, които са бременни, кърмят или са в менструален цикъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай