Започна поклонението пред тленните останки на патриарх Неофит

В митрополитския храм "Света Марина" в София

Започна поклонението пред тленните останки на патриарх Неофит | StandartNews.com

Източник: БНТ

В 12.20 внесоха тленните останки на Патриарх Неофит в митрополитския храм "Света Марина" в София, където ще бъдат положени за поклонение. 

Негово Светейшество е свързан с тази светица. В храм са всички митрополити.

Негово Светейшество се престави в Господа на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинската академия в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност.

Митрополит Николай: Патриарх Неофит посвети живота си на Христа Бога

Мертвеното последование е предстоявано от Техни Преосвещенства Белоградчишки епископ Поликарп, Велбъждски епископ Исаак, викарии на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия йеродякон Поликарп.

Свещеник разкри къде Неофит е пожелал да бъде погребан

На богослужението присъстват членовете на Софийския епархийски съвет и служители на Софийска св. митрополия, които заедно с духовенството отправиха молитви за новопреставилия се Български патриарх.

Предстои траурно заседание на Светия Синод около достойното изпращане на патриарха.

Стана ясно кой ще ръководи Светия синод! Изненадата

"Негово Светейшество вчера се упокои у Господа. Тази скръбна вест покруси светата ни родна българска православна църква. Негово Светейшество оставя трайна диря в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата личност, е оставал винаги с най-топли чувства. Той беше събирателен образ, Ангелът на църквата, молитвеник, смирен човек, изключително търпелив, аристократизъм, умереност, внимателност, спокойствие, изключителен музикант, изключителен певец. Неговият глас между 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял остават в съкровищницата на църковната музика", каза днес митрополит Йоан.

Траурни служби и заупокойни молитви в памет на патриарх Неофит има в цялата страна.

По протокол денят на поклонението е и ден на национален траур. Владиците призоваха православните християни да отправят своята молитва за Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Боян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи