Митрополит Николай: Патриарх Неофит посвети живота си на Христа Бога

Очаква го венецът на вечния живот, каза Владиката

Митрополит Николай: Патриарх Неофит посвети живота си на Христа Бога | StandartNews.com

Източник: БНТ

Загубата за Светата ни църква и българския народ е огромна. Това каза на влизане в Светия синод пловдивският митрополит Николай по повод кончината на Негово светейшество патриарх Неофит.

Остава надеждата, че пътят на своя земен живот е достойно извървян, вярата на нашия народ го пази и сега го очаква венецът на вечния живот, допълни владиката.

Негово Светейшество патриарх Неофит сам себе си и целия си живот на Христа Бога и на Светата църква отдаде. Затова убеден съм вече и блажен ще пребъде от благодарната българска памет молитвеният спомен за него, категоричен бе дядо Николай. Той съобщи, че оттук нататък ще се спазва точно и стриктно процедурата, регламентирана в действащия устав на БПЦ.

Противоречия е имало и между апостолите Петър и Павел и никой никога не е наричал това разкол. Нормално е в земната, войнстваща църква да има разномислие, противоречия, разногласия, но в крайна сметка, където са събрани двама или трима, казва Христос, там съм и аз посред тях. Светият дух ръководи Светата църква чрез принципа на съборността, каза митрополит Николай. Той подчерта, че последните решения на Светия синод са взети с пълно единодушие.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай