Петък,

Започна парадът за Гергьовден (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО)

От: Иван Ангелов, сн. БНТ -
1326
Започна парадът за Гергьовден (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО)
A
A
A

Тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия. Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини и с военен парад.

"Целият личен състав, който участва, е изключително мотивиран. Момчетата и момичетата тренират от няколко седмици. Ние сме тук. Съществуваме заради вас и ще бъдем на мястото си. На парада ще видим техниката, с която разполагаме, но най-вече ще видим хората, които са съставната част на Българската армия. Защото каквато и да е техниката, важни за хората", каза в специалното студио на БНТ ген.- майор Деян Дешков - командир на Сухопътни войски и командващ парада.

В 9 часа във Военноморския флот във Варна под звуците на националния химн беше извършено празничното разцветяване на флаговете на бойните кораби, а в София стартира празничният парад.

В честванията на празника участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Присъстват представители на държавното ръководство, дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи.

В празничния ден на площад "Княз Александър Първи" в столицата ще преминат над 800 военнослужещи в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ "Васил Левски", военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

Ще бъдат представени образци на видове военна техника на въоръжените ни сили. За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини "Freccia" ("Стрела") от състава на многонационалната бойна група в България.

В парада ще участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет "Васил Левски" и военно формирование 24 150 – Стара Загора.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на представителните блокове. Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян  Дешков.

Водосветът на бойните знамена и знамената светини ще започне в 10.00 ч. на площад "Княз Александър Първи" в София. Той ще бъде отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителните блокове на въоръжените сили с бойните си знамена.

Веднага след църковния ритуал ще започне военният парад. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Парадът ще бъде открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш на площад "Княз Александър I" ще започне въздушният компонент на парада.

Предвижда се в него да участват 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, "Кугар" и "Пантер", както и самолетите L-410, "Спартан", L-39Z, "Пилатус", Су-25 и МиГ-29.

На площада ще преминат 69 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба "Военна полиция" и Командването за логистична поддръжка.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан във всички гарнизони в страната.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com