Зам.-министър обясни евтиния транспорт за ученици и пенсионери

Има възможност за творчество от страна на общините относно прилагането на мерките

Зам.-министър обясни евтиния транспорт за ученици и пенсионери | StandartNews.com

Мярката, свързана с по-евтини или безплатни карти за обществен транспорт, има за цел да стигне до всяко българско семейство. Това обясни в сутрешния блок на БНТ Николай Найденов, служебен заместник-министър на транспорта и съобщенията.

Той добави, че днес в министерството ще има работна среща с представители на Националното сдружение на общините в България, с кметове и с представители на Столична община. Общините ще получат писмени указания за целевото използване на финансовите средства.

На вчерашното си заседание Министерският съвет одобри допълнителни средства в размер на 73 млн. лева в подкрепа на услугата „обществен транспорт“ в цялата страна.

Мярката влиза в сила от 1 февруари и ще засегне основно учениците и възрастните хора. Всяка община обаче може да вземе решение да включи в мярката и други уязвими групи, подчерта зам.-министър Найденов. Той добави, че мярката няма да струва нито стотинка на данъкоплатците, нито на държавния бюджет. Парите са от иззетите свръхпечалби на дружество „Лукойл“.

Има възможност за творчество от страна на общините относно прилагането на мерките, смята Николай Найденов. По думите му тяхна ще бъде и отговорността за контрола на изразходването на средствата.

Според зам.-министъра на транспорта не би трябвало да има проблем с траншовете към различните общини и отчитането на средствата. "Защото това не е прецедент, общините и сега получават различни финансови траншове на тримесечие или по-рядко. Става въпрос за конкретна целева помощ, не е нещо много по-различно от досегашното субсидиране", каза Найденов.

Мярката категорично е обявена от страна на държавата и влиза в сила от 1 февруари. Има достатъчно оперативно време да се организират общините, да погледнат къде ще сложат фокуса и да дадат приоритет така, че тя да стигне до всеки учащ, до всеки пенсионер и до други групи в нужда, разясни заместник-министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай