Забравихме за Ковид, но той напомни за себе си. Маскира се като грип

Наблюдава се увеличение на заразените

Забравихме за Ковид, но той напомни за себе си. Маскира се като грип | StandartNews.com

Забравихме за ужасната смъртоносна зараза Ковид-19. Но страшният вирус напомни за себе си. Напоследък случаите се увеличават. А най-лошото е, че щамът се маскира като грип.

Все повече хора се оплакват от непрестанна кашлица, болки в гърлото, температура и втрисане, които болните си мислят, че са симптоми на настинка. Но тестът показва изненада – Ковид.

“Слава богу, коронавирусната инфекция все още е от тези варианти, които се предават много лесно, но протичат по-леко и повечето хора нямат нужда от болнична помощ. Преминава за няколко дни”, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред “24 часа”.

191 са новите случаи на коронавирус при направени 1 546 теста. Това означава, че делът на положителните проби е 12%.

Ръст на заразените се наблюдава през последните няколко дни, след като през лятото имаше по десетина, а в някои дни и по нула регистрирани случая. Последните високи стойности на Ковид са засечени през май, когато 173-ма са дали положителен резултат.

За последния месец имаме 6,5-7 пъти нарастване на заболеваемостта от коронавирус. Тежките случаи не растат в такъв диапазон. 10-20 са в интензивни отделения на седмица. Няма почти смъртни случаи, каза Кунчев пред бТВ.

В момента има 80 000 налични нови дози ваксини против COVID-19, добави Кунчев.

Той обясни, че възникват нови щамове, като последният се изследва и се забелязва, че попадне ли в семейство или колектив, се разпространява много бързо. Боледуването 4-5 дни с главоболие, висока температура и много силна отпадналост. Кунчев уточни, че протича леко, но по-притеснителното е при постковид синдрома, който доста засяга цялостно имунитета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай