Забраната за износ на дървесина пада от април

Забраната за износ на дървесина пада от април | StandartNews.com

Забраната за износ на необработена дървесина може да падне още в началото на април, стана ясно от думите на председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ). В сряда тя се срещна с протестиращи граждани, работещи в сектора на дърводобива.

Мораториумът бе въведен в началото на този месец за срок от три месеца. И докато той е в сила, Министерството на земеделието и храните трябва да предложи дългосрочни законодателни мерки, които да сведат до минимум незаконната сеч.

Стотици граждани, заети в сектора, в сряда протестираха пред сградата на Народното събрание заради забраната за износ на дървесина. Представители на бранша алармираха, че мораториумът заплашва над 100 фирми с бърз фалит.

Междувременно екоактивисти също излязоха на протест в столицата. Те поискаха да се запазят вековните гори и да се забранят сечите в националните паркове, както и новото строителство в защитените територии.

Изгубихме 50 хиляди хектара гори за 20 г.

За 23 години България е изгубила 52 000 хектара гори. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието Георги Костов.

От 1990 до 2013 г. от страната ни липсват 352 хил. хектара гори. За същия период обаче са възстановени 320 000 хектара. Така излиза, че сме загубили 52 хил. хектара за 23 години.

Основната причина за загуба на дърветата са пожарите. За този период огънят е погълнал 218 000 хектара, а други 130 000 са изсъхнали. Най-сериозна е загубата на гори у нас между 2000 и 2006 г. Тогава сме останали без 20 000 хектара, каза Костов. Според него страни като Швейцария, Румъния и Австрия имат по-големи проблеми в този аспект. "Имаме проблеми, но гората на България ще я има и занапред", допълни той.

За да се защитят дърветата, зам.-министърът предлага да се върне старият режим, според който малките парцели не могат да се изсичат "на голо". Освен това да се въведат мерки като задължителен принудителен труд за системните нарушители в Наказателния кодекс, допълни Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай