За 15 септември: 5 лв. за цвете, 10 лв. - букет

Най-купувани за първия учебен ден са букетите с едно цвете

За 15 септември: 5 лв. за цвете, 10 лв. - букет | StandartNews.com

5 лв. за цвете и 10 лв. за букет. Това са цените на столичната цветарска борса ден, преди 15 септември, показва проверка на агенция „Монитор”. Представители на бранша недоволстват, че неяснотите около 15 септември орязват предварителните поръчки на ароматния подарък.

Секторът бе сериозно ударен от коронавирусната пандемия, а работещите в редица магазини и борси из цял свят се принудиха да изхвърлят своята продукция. Според родните цветари една от основните причини за намаленото потребление се крие в лъжливото твърдение, че стръковете са преносител на COVID-19. В някои учебни заведения у нас дори се въведе и категорична забрана за подаряване на цветя на учители и директори. Вместо това от училищата призовават да се подаряват книги на библиотеката или да се събират средства за благотворителност.

Липсата на клиенти и страхът, че продукцията ще бъде изхвърлена принудиха цветарите да заредят своите магазинчета с наполовина по-малко стока спрямо миналата година.

Собственици на обекти на столичния пазар „Димитър Петков“ разказват, че обикновено преди години поръчките за цветя за любимите учители са започвали още в края на месец август. Тази година обаче за първия учебен ден има само два предварително заявени букета. Според собственичка на магазин, цветя за преподавателите ще купуват само родителите на първолаци и малчугани, които постъпват в детската градина или тези на първолаците.

Най-купувани за първия учебен ден са букетите с едно цвете, популярност започват да набират цветята в саксии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай