"Юбер" не само вози, но и доставя храни

"Юбер" не само вози, но и доставя храни   | StandartNews.com

Предимството ни е, че използваме най-модерните технологии

-Търсим най-добрите инженери по целия свят
-Държим да предоставяме своите услуги чрез местните хора
- В момента компанията работи успешно в 350 града от 50 държави

Пал Андерсън ръководи инженерните екипи на Uber. Има над 20 години опит в бранша. Преди да се присъедини към Uber, е работил в Groupon и е отговарял за цялостния клиентски продукт. По-голямата част от кариерата му е преминала в международни компании като е менажирал екипи в множество държави. По образование е ИТ инженер, с дипломи от родната му Дания и MBA от London Business School.

- Г-н Андерсън, разкажете ни за технологичния център на "Юбер" в България. Какви са предизвикателствата пред компанията тук?
- Българският екип на "Юбер" е един от първите ни офиси извън САЩ и нашето седалище в Сан Франциско. Центърът бе създаден преди 2 години и работи върху някои от най-критичните и най-важни части от нашите системи. Например, една от технологичните ни платформи се разработва тук и екипът в България я поддържа по целия свят. Те се грижат услугата да е достъпна 24 часа в денонощието във всеки един град.

Екипът в България се занимава и с ключови елементи от нашата работа като това как да се развиваме на такова ниво, което никой друг не е успял досега.
- В колко други страни имате такива технологични центрове, подобни на този в България?
- Преди две години по едно и също време с този в България ние открихме такъв център и в Дания, а отскоро вече имаме и в Амстердам. Но повечето от другите ни центрове са базирани в САЩ предимно в Сан Франциско, като имаме офиси и в Сиатъл и Ню Йорк.
- Като един от малкото технологични центрове на "Юбер" в Европа какви са бъдещите ви планове за българския?
- Това че "Юбер" е толкова успешна и бързоразвиваща се компания се дължи на добрите инженери, които имаме. Затова постоянно търсим най-добрите из целия свят. Ние сме запознати, че тук в София има хора с много добър опит в тази сфера. Точно затова искаме да работим с такива хора, да развиваме и да увеличаваме нашия екип. За момента имаме 20 човека и се надяваме, че ще удвоим това число до края на годината. Желанието ни е този екип да се развива и в други сфери, които са част от работата на "Юбер".
- Въпреки огромния успех на "Юбер" обаче вие имате и доста критици. Какво бихте им казали?
- Ние сме много млада компания, която съществува от само 5 години, и се развиваме много бързо. Затова се надявам, че хората първо биха се поинтересували от нас, биха проучили компанията ни и услугите, които предоставяме, преди да ни съдят.
- По-рано тази година обаче в Париж таксиметровите шофьори излязоха по улиците, за да протестират срещу "Юбер". Това притеснява ли ви?
- Има различни предизвикателства през "Юбер" във всяка страна, но аз знам най-добре за Дания, където съм роден. Въпреки това мога да ви кажа, че във всяка страна гражданите разбират нашата компания по различен начин и ние сме поставени в различни ситуации. За нас е много важно навсякъде "Юбер" да предоставя своите услуги чрез местните хора. Те работят, опитват се да достигнат до потребителите, да бъдат успешни.
- Какви са предимствата на "Юбер" пред другите транспортни компании и пред таксиметровите услуги?
- Най-основното е, че преди всичко сме технологична компания. Ние използваме технологиите, за да могат хората да се придвижват по лесен и удобен начин много бързо. И също толкова бързо да имат достъп до нашите услуги. Ние имаме и една от най-сложните системи за транзакции от всички технологични платформи. Така че най-голямото ни предимство е, че успяваме да съчетаем такива сложни процеси на транзакции по всяко време, без да се затрудняваме с изпълнението на това, да успяваме да осигурим сигурност на хората, които използват нашата платформа. Това съчетание всъщност е и ключът към това да бъдеш успешна технологична компания, да се справяш с предизвикателствата и едновременно с това да се развиваш изключително бързо.
- В такъв случай смятате ли, че "Юбер" би била успешна компания и в други сектори? Например в доставките на храна или логистиката?
- Опитваме се. Постоянно изпробваме нови и нови неща и технологии. Направихме тестове при доставките в САЩ, по-конкретно в Ню Йорк. Изпробвахме услугата през изминалата година, като я кръстихме "ЮберРъш" (UberRush). За транспортирането на доставките използвахме както коли, така и велосипеди. През последните години изпробвахме нашите услуги и в сферата на доставки на храна, като кръстихме тази услуга "ЮберИйтс" (UberEats). Доставяхме храна в 12 града из целия свят, сред които Барселона, Торонто, както и градове в САЩ. Започнахме да растем и в тази посока и предоставяме услугата във все повече и повече градове. Ние смятаме, че наистина можем да пожънем успех в тези сфери, защото вече имаме изградена и развита технологичната платформа, по която да се работи. Тази платформа работи изключително добре. Да не забравяме и услугата наречена "ЮберПуул" (UberPool), при която двама души могат да си споделят придвижването, когато са в една и съща посока, като си разделят разходите. Така че да, ние планираме разрастването на компанията от технологична гледна точка и имаме намерението да стъпим на различни пазари навсякъде по света.
- Разбирам, че планирате мащабно разрастване на вашия бизнес. Включвате ли в това число и България?
- За момента нашият екип е фокусиран върху предоставянето на основните услуги на "Юбер" в България, а именно придвижването по най-бързия и удобен начин. Като специалист по технологичната платформа на компанията, аз не разполагам с конкретни планове за развитие на "Юбер" в бъдеще, но мога да гарантирам, че ние винаги търсим най-добрия начин да предоставим нашите услуги на всеки един пазар.
- Как сте сигурни обаче, че вашата платформа и вашето приложение ще се справя с предизвикателствата, които се появяват пред една компания с толкова бърз растеж?
- Не е лесно, но правим най-доброто, защото ние се грижим за милиони хора, които използват услугите ни всеки ден. Непрестанно наемаме стотици, дори хиляди нови шофьори всеки месец. В момента "Юбер" работи успешно в 350 града и 50 държави навсякъде по света и по всяко време, така че това наистина е голямо предизвикателство. Но от друга страна, е и много интересно да работиш в тази сфера. Ние работим, насочени в много посоки - имаме мобилно приложение, което трябва да бъде поддържано в перфектно състояние по всяко време, но там има много неща, за които трябва да се погрижим.
Ние имаме много дейта центрове по света и не е лесно да направим така, че всеки един от тях, било то в САЩ или в Китай, да работи успешно. И тук идва интересната част от технологична гледна точка, защото, за да постигнем това, ние трябва да изградим собствена успешна технология. Ние не можем да използваме дейта центровете, които ползват и други компании.
Ние работим и върху проблемите, които могат да се появят, ако например изчезне интернет връзката. Ние искаме да направим така, че въпреки този проблем хората да могат да продължат използването на нашето приложение и да продължат своето пътуване. Ние много работим върху подобряването на връзката между мобилните устройства и нашите центрове в определени ситуации - например когато се движим в тунел или губим сигнал, заради различни други причини. Ние много внимаваме в това не само хората да продължат пътуването си, но и да бъдат таксувани точната сума и да могат да упътват шофьорите в правилната посока.

Освен това ние инвестираме и в много други посоки. Една от тях са картите и упътванията. Ние работим на много места по света, затова и трябва много добре да познаваме тези места. И затова ни трябват постоянно обновяващи се данни за пътищата и посоките в различните градове. Нашата основна цел в този смисъл е да намалим времето за пристигане на колите на даден адрес, именно благодарение на това, че познаваме добре пътищата навсякъде, където човек може да използва услугите на "Юбер".
- На когото смятате, че принадлежи бъдещето - на традиционните транспортни компании или на вашата?
- Предполагам, че не съм най-подходящият човек, който да предвиди бъдещето. Аз знам, че ние за момента сме една успешна компания и сме част от пазара, в който се намират и шофьорите на таксита. Но ние не сме там, за да се състезаваме. Ние просто искаме да предоставим на потребителите най-добрите опции за придвижване и да ги накараме да се наслаждават на придвижването си от едно до друго място. Това е всичко, което се опитваме да направим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай