Неделя,

Йотова откри изложба за Дамян Дамянов

От: СТАНДАРТ -
Йотова откри изложба за Дамян Дамянов
A
A
A

„Когато отчаянието взема връх, когато смяташ, че думи като сила и кураж важат за всички други, но не и за теб, вслушай се в стиховете на Дамян Дамянов – те са нежният и тих, но много категоричен глас, който ти дава опора и те изправя. Казва ти, че всичко е в твоите ръце и ще се справиш. Загубиш ли себе си, няма връщане назад. Това е един от най-големите завети на поезията на Дамян Дамянов.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ изложба на личния архив на поета по повод 85 години от рождението му. Вицепрезидентът припомни стихове от „Към себе си“: „Когато от безпътица премазан си…/ от всички свои пътища прерязани / нов път си направи и пак тръгни… / Загубил всичко, не загубвай себе си!“

Илияна Йотова изтъкна, че няма по-достойно място за почит към Дамян Дамянов от Софийския университет – Алма матер, в която трябва да се замислим как използваме думите, не злоупотребяваме ли с тях. „Малцина са хората като Дамянов, които така си служеха със словото. Да се стремим да достигнем поне подножието на нивото, което той заложи“, призова вицепрезидентът и подчерта, че само богоизбраните като него могат да събарят стени с поезия и думи.

„Вселената Дамян Дамянов не може да се преброди докрай. Поетът умееше да чете скритото в човешките души, затова поезията му е вечна и за нея не може да се говори в минало време“, заяви Илияна Йотова.

„Дамян Дамянов обичаше живота въпреки трудностите, обичаше хората въпреки грешките им. Обичаше България и страдаше за нея, тревожеше се за безпътицата“, посочи вицепрезидентът. „Днес, гледайки ни отгоре, съм сигурна, че вижда в нас надеждата, че макар трудно и бавно, вървим напред към онази България, която живееше в мечтите му. Битката не е лесна и са ни нужни повече донкихотовци, които имат голямата задача да върнат човешкото в човека“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът сърдечно благодари за честта да бъде патрон на събитието, реализирано с усилията на семейството на Дамян Дамянов, Президентски клуб България и СУ „Св. Климент Охридски“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички