Сряда,

Йотова: Банатските българи са пример как се пази памет

От: СТАНДАРТ -
Йотова: Банатските българи са пример как се пази памет
A
A
A

Българи в душата и сърцето си, банатските българи са пример как се пази памет, родство, духовност, българщина. Когато сме заедно, когато има памет, ще пребъдем. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към събралите се в Римокатолическата енория „Свети Йосиф“ в София на честването на 80 години от спасяването на над 1100 етнически българи от германски военно-пленнически лагер в Тимишоара. Организатори на събитието под надслов „Списъкът на избавлението“ бяха Дружество на банатските българи в България „Фалмис“, Държавна агенция „Архиви“, фондация „Българска памет“, Католическата енория „Свети Йосиф“.

Основна заслуга за спасяването през 1941 г. на етническите българи от Западните покрайнини, Вардарска Македония, Сръбски Банат има Антон Лебанов, чийто внук присъства на честването и сподели спомени за него. „Антон Лебанов извършва голям подвиг, без за миг да се замисли за последствията за себе си и семейството си. Благодарение на неговата воля и упоритост българските войници успяват да достигнат до родните си места. Антон Лебанов не само ги спасява, но в онези трудни и гладни години, им подава ръка“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Дружеството на банатските българи в България, че пазят жив спомена за Антон Лебанов. „Малко знаят децата ни за този човек, а той е пример за героизъм и човещина“, подчерта Илияна Йотова. „Неговата памет и 80 години по-късно обединява българските общности, живеещи в Румъния, Сърбия, Република Северна Македония. Споменът, благодарността, родовата памет са силен знак, който прекрачва и границите, и времето“, заяви вицепрезидентът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички