Яни: Научих се на музика от транзистора

Яни: Научих се на музика от транзистора | StandartNews.com

В Америка говоря на гръцки само със сестра ми, казва виртуозът

Яни е роден през 1954 г. в Каламата, Гърция, с името Яннис Хрисомалис. Той е от най-големите артисти за всички времена, оставил трайна следa в историята на музиката не само с творчеството си, но и с емблематичните си и незабравими концерти - Акропола, Тадж Махал, Забранения град. Следва в САЩ и още като студент в университета в Минесота се насочва към рок музиката и започва да свири с прохождащи американски групи от Средния Запад, а с времето се концентрира върху композирането. Въпреки че не е учил солфеж и няма музикално образование (завършва хуманитарни науки и психология), Яни е изключителен инструменталист и композира творбите си със специфичен почерк и стил. Пробивът му в музикалния бизнес идва през 1993 с излизането на дебютния му албум, озаглавен Live at the Acropolis. Има над 40 платинени и златни албума, а продажбите му в световен мащаб надхвърлят 25 милиона копия. Освен музикален виртуоз, той е и говорител на НАСА и сътрудничи на World Wildlife Fund (Световния фонд за дивата природа) за опазване на гигантската панда. През 2011-а осиновява двумесечна панда, с което става първият западен артист, на когото се отдава подобна чест - осиновяването на този вид мече е привилегия, запазена почти изключително за нации, а не за личности, и се смята за едно от най-високите отличия в Китай.

-Разкажете ни историята си г-н Хрисомалис, роден сте в Гърция, но от къде са ви първите спомени?

-Първите ми спомени са от детството в Каламата, Гърция. Живях там през първите 18 години от живота си. Това беше най-красивото място, където едно дете може да израсне. Имахме океан, планини, страхотна храна и прекрасен живот! След като станах на 18, напуснах Гърция и дойдох в Америка да уча в университета в Минесота.

- Говорите ли гръцки език? Обичате ли да приготвяте традиционни гръцки специалитети?

- Да, все още говоря гръцки, особено когато се прибирам в къщи при семейството ми. Сестра ми, която също живее в Америка, много се старае да запазим здрава връзката с родния ни език и помежду си, когато имаме възможност, си говорим само на гръцки.

Относно храната повечето от любимите ми ястия са, разбира се, гръцки - такива, каквито майка ми приготвеше, когато бях дете. Често ги готвя и сам, особено на традиционни гръцки празници. Гърция винаги ще бъде част от живота ми, с която се гордея.

- Били ли сте в България преди. Знаете ли нещо повече за нашата страна?

- Това ще бъде първото ми гостуване в България и се радвам, че това турне ще премине и през вашата страна! Винаги, когато ходя на непознати места, се опитвам да науча повече за местните хора и културата им. Можеш да получиш много информация за всяка държава от книгите, новините или интернет. Но според мен, единственият начин да опознаеш истински една страна и нейния народ, е да бъдеш там, да се интегрираш сред хората и да научиш всичко, което те интересува "от извора". -Пътували сте по целия свят. Кое е най-странното място, на което сте бил?

- Да, правил съм концерти на много места, включително и на такива точки на земята, където много малко артисти са били. Например Оман, Бахрейн, Ливан, Китай, Русия, Панама, Индия, Шри Ланка и много други. Бил съм в над 40 държави и се надявам всяка година да добавям нови и нови.

- Разкажете малко повече за спектаклите ви на Акропола, Тадж Махал и Забравения град? Имате ли любими моменти на сцената?

- Пазя в сърцето си безброй страхотни спомени от всеки концерт, но най-любимият ми момент е първата минута, точно когато се качвам на сцената и се срещам с публиката. Винаги имам сценична треска и онова нервно трептене на пеперуди в стомаха. Чувството е прекрасно и това ме зарежда със страхотен адреналин!

- Кога се запалихте по музиката и решихте, че това ще бъде вашата професия?

- Израснах в дом, в който музиката заемаше много важно място. Обичах да слушам музика на стария транзистор в къщи и много се впечатлявах от факта, че през тази дървена кутия можеш да чуеш мелодии от целия свят. По това време, единственият начин да чуя любимите си песни, беше да отида до нашето семейно пиано и да се опитам да ги изсвиря сам. Нямах ноти, просто натисках клавишите по слух и се опитвах да прозвучи мелодията на песен, която познавам. Това беше моята първа среща с пианото и с желанието ми да науча повече за музиката.

- Как бихте определил вашия стил?

- За себе си просто бих казал, че композирам и изпълнявам музика. Не бих я дефинирал като някакъв точно определен стил. Повлиян съм от различни течения - класика, симфонична музика, електроника, дори рок-енд-рол . Елементи от всички тези стилове могат да бъдат разпознати в нещата, които композирам. Затова не мисля, че е необходимо да правя точна жанрова дефиниция на моята музика.

- На колко инструмента можете да свирите?

- Повече от времето си прекарвам пред пианото и кийбордите - това са основните инструменти, на които свиря. Различните електронни бленди на кийбордите ми дават възможност да възпроизвеждам звученето на различни инструменти и ми позволяват да композирам партии за тях.

- Искал ли сте някога да свирите в група?

- Започнах музикалната си кариера в прогресив-рок банда в Америка, която се казваше "Хамелеон". Бяхме четирима, а с барабаниста Чарли Адамс и до днес свирим заедно и той е официалният барабанист на всяко мое турне.

- Работите с Пласидо Доминго по последния си албум. Как се случи това?

- Мои колеги, които работят с Пласидо, решиха, че такъв проект би бил интересен и за двама ни. Уточняването на репертоара, определянето на гост музикантите и миксирането на албума ни отнеха 4 години. Предизвикателството беше голямо, особено заради певците. Освен блестящият Пласидо, в проекта участват неговият син Пласидо Доминго Джуниър, както и световни звезди като Рене Флеминг, Лорън Йеленович, Катрин Дженкинс, Роландо Виласон и много други. Всеки от тях е с изключително натоварен график за най-малко година напред и стиковането на всички артисти отне доста време. Но мисля, че резултатът си струваше всички усилия.

- За кои филми сте писал музика?

- О, композирах филмова музика преди около 20 години. Сега, извън авторските албуми, пиша музика най-вече за телевизионни събития като професионалния голф турнир, Олимпийските игри, Тур Де Франс и различни реклами.

- Къде живеете в момента, разкажете малко повече за семейството си, имате ли хоби?

- Когато имам повече свободно време, обичам да съм близо до морето - ходя в Гърция или Флорида, където имам къща. Обожавам да ходя в Гърция, да прекарвам времето си със семейството ми и да ям домашно приготвена храна! За съжаление, не съм бил там от няколко години, а и през следващите месеци няма да имам възможност да отида, защото трябва да завършим световното турне. След неговия край обаче, със сигурност ще отида вкъщи и ще остана поне месец.

- Каква музика обичате да слушате, когато сте насаме със себе си?

- Слушам всякаква музика. Обикновено избирам такава, която отговаря на настроението ми в момента или на мястото, където съм. Обичам да слушам всякаква музика от класическа до рок и електронна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай