Взривеният язовир в Украйна! Голям страх за морето ни

Светът заговори за екокатастрофа

Взривеният язовир в Украйна! Голям страх за морето ни | StandartNews.com

Има ли опасност за морето ни? Въпросът разтревожи всички, след като язовирът “Нова Каховка” в Украйна бе взривен и разрушен. Това предизвика водно бедствие, а Киев и Москва взаимно се обвиниха кой е виновен.

Няма данни за замърсяване на българското крайбрежие след разрушаването на язовир “Нова Каховка” в Украйна, сочат данните на Министерството на околната среда и водите.

Установено е замърсяване само в района на Одеса с нефтопродукти, метали и радиоактивни вещества. Но има ли опасност замърсените води да достигнат българското Черноморие?

Мониторингът беше възложен от екоминистерството, именно заради опасенията, че чрез река Днепър, замърсените води ще попаднат в Черно море и така ще стигнат до България.

Теченията в Черно море вървят обратно на часовниковата стрелка и водите се движат от Украйна през Румъния, България и излизат през Босфора.

Експертите обаче твърдят, че опасността екологичната катастрофа да стигне до българските брегове е малко вероятна.

Целият свят притихна пред лицето на човешката трагедия след скъсването на язовирната стена на "Нова Каховка" в Украйна. Но след новините за загиналите и тези останали без дом и храна идва опасността от екологична катастрофа.

В Одеса вече е установено замърсяване на водите с нефтопродукти, метали и радиоактивни вещества, които се вливат в река Днепър.

"Екологичната катастрофа ще бъде в целия черноморски регион, защото това всичко върви с водата в Черно море. Това са планини от издавени хора, животни. От нивите с торове, със строителни боклуци, гробищни паркове. Всичко това идва в морето. Още вчера сутринта беше в Одеса", заяви Петър Чомаков, председател на Сдружение "Хан Кубрат" - Украйна.

Според експертите няма риск замърсените води да стигнат до нашите брегове. Причината е, че мястото, където река Днепър се влива в Черно море е тесен залив и обменът между двата водоема е много малък.

"Така че това затруднява допълнително вноса на тези отпадъци, на евентуалните токсични материали, биогенни елемент, тоест всичко това, което ние се опасяваме да се влее в Черно море. Трябва да имаме предвид, че това е един регион, една акватория, която е доста отдалечена от струята на основното морско течение, което през различните сезони може да варира", допълни проф. Николай Вълчев, Институт по океанология при БАН.

Институтът по океанология във Варна е координатор на Черноморския център за наблюдение и прогнозите за движението на водите е за период от близо една седмица напред. Учените успокояват, че опасност от екологична катастрофа по българското Черноморие няма.

"Но трябва да кажем, че колкото и голям да е обемът на този язовир едва ли цялото количество ще попадне акутно в Черно море, най-вероятно голяма част ще бъде задържано по всички тези прагове докато стигне до Черно море, все пак Черно море е един голям разтворител, тоест биогенните елементи най-вероятно ще се разтворят, ще намалят концентрацията си", каза още проф. Николай Вълчев.

Освен замърсяването на Черно море, опасност има и от мини. След скъсването на язовирната стена, военни експерти от Украйна заявиха, че водите са отнесли неуточнен брой мини по пътя си и има вероятност те да попаднат в Черно море през река Днепър.

От Министерството на отбраната заявиха, че Военноморските сили постоянно наблюдават териториалните ни води, за да се избегнат инциденти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай