Понеделник,

Всички улици в София измити по два пъти до момента

От: Редактори, сн. БНТ -
Всички улици в София измити по два пъти до момента
A
A
A

Софийският градски съд задължи Столичната община да мие улиците по два пъти месечно от май до края на септември и по веднъж през останалата част от годината. От Общината отговориха, че вече изпълняват този график и дори се мие по-често. Делото за мръсния въздух беше заведено от граждански организации преди две години.

За измиване на улиците тази година Столичната община е предвидила 6 млн. лева. Това са пари от таксата за битови отпадъци, които софиянци плащат.

Мариана Иванова от Столичен инспекторат заяви, че по график улиците в София се мият четири пъти годишно на автоцистерна с маркуч, но има и включена още една дейност - миене с автоцистерна на дюзи. Така се мият улиците с масов градски транспорт четири пъти в месеца.

Преди това улиците се почистват от кал, прах наноси, хартийки.

И двата метода на измиване са ефективни, но разликата е, че при миенето с маркуч се измиват и тротоарите, докато при дюзи се мият само уличните платна.

Според Иванова улиците се мият постоянно през летния период, графиците се изпълняват. До момента всички улици са измити по два пъти.

Гражданите са предупреждават, че ще се мият улиците чрез уведомления, които се поставят на видни места. На страницата на Столичен инспекторат също има секция "графици", където всеки може да види кога ще бъде измита неговата улица.

При дъжд миенето се спира и се продължава след спиране на дъжда.

Извършва се също ежедневен контрол дали има проводимост на шахтите, каза още Мариана Иванова.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички