Всеки седми ученик си иска класната стая

Това показа специално проучване

Всеки седми ученик си иска класната стая | StandartNews.com

Дистанционното обучение не е довело до развитие на медийна грамотност сред учениците. Това показват данните от допитване, осъществено от Коалицията за медийна грамотност (КМГ) в края на май и началото на юни 2020 година.

Само 30% от учениците в прогимназиален и гимназиален курс на обучение са работили с различни източници, след запознаването си с методите и критериите, които трябва да прилагат.

Всеки седми ученик изразява желание да се върне в класната стая, вместо да отправи препоръки за оптимизиране на провеждането на онлайн обучение в бъдеще. С изключение на шестима участници в допитването, всички останали посочват едно или повече предимства на дистанционното обучение.

От Коалицията проведоха две паралелни проучвания два месеца и половина след пренасянето на учебния процес онлайн (от 16 март за остатъка от учебната 2019/2020 година). Едното бе с учителите, другото - с учениците. 144 деца участваха в анкетата за ученици, отговаряйки анонимно на 11 въпроса.

45% от участниците в анкетата твърдят, че учителите им или не искат обратна връзка от тях, или не предприемат действия, когато са получили такава.

15% апелират за по-малко натоварване с домашни работи и изпитвания. 10% смятат, че има какво да се подобри по самите платформи, а 6% съобщават, че нямат жива връзка с преподавателите, получават само планове и домашни и срещат трудности в разбирането на материала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай