Връзката мафия-държава е много здрава и опасна

Връзката мафия-държава е много здрава и опасна | StandartNews.com

Дрогата и корупцията са двете страни на един медал, казва Никола Гратери и Антонио Никасо

Най-малко 6 са семействата от "Ндрангета" - калабрийската мафия, перат пари в България и въртят бизнес с БГ мафията. Сред тях са известните фамилии Ди Стефано, Тегано, Мартино, Пиромали, Моле, Врена Бонавентура, Белоко. Това разкри пред "Стандарт" световноизвестният изследовател на мафията Антонио Никасо. Той и един от италианските топпрокурори - Никола Гратери, представиха у нас книгата си "Бялото злато", родена след опасното им пътешествие по пътя на кокаина - от Колумбия през Европа до Австралия. Какво ти струва да се изправиш очи в очи с мафията? Никасо и Гратери разкриха пред "Стандарт".

- Господа, има ли разлика между мафията във филмите и в реалния живот?
Антонио Никасо: Във филмите представата за ролята на боса и фамилиите е много романтична. Реалността е различна - дори само заради това, че мафиотите никога не са били на страната на слабите срещу силните, нито на бедните срещу богатите. Мафията е система на силата. Тя се храни благодарение на насилието и корупцията. Това не е проблем, свързан с територия или национална характеристика. А модел, идеален за износ.
- Какво си мислите, когато погледнете в очите мафиотите?
Никола Гратери: Мафиотът изиграва своята част от ролята - той трябва да докаже, че няма нищо общо с лошите, с престъпността, че е добър, щедър, благороден човек, баща, глава на семейство. Всичко това трябва да внуши, когато застане пред магистрата. Реалността е различна. Това не са хора на честта и достойнството. Да, съществуват правила, но са за по-долните нива. Босовете сами определят това, което да спазват.
- Как се живее четвърт век под полицейска охрана, г-н Гратери?
Н.Г.: Необходимост! Преди 30 г. стреляха пред къщата на моята годеница, след това се обадиха по телефона и й казаха да не се омъжва за мен, защото ще се венчае за труп. Опитваха се да ме изолират. Разбира се, не спрях. И с времето, когато правих все по-задълбочени разследвания за мафията, за политиците, за корупцията, това ме правеше още по-важна мишена. Не мога и няма да се спра, защото ако не правя това, което правя, ще се чувствам подлец.
- Изпитвали ли сте някога страх?
А.Н.: Не е въпрос на страх или смелост. Със страха трябва да се научиш да съжителстваш. Той не може да определя живота ти. Това е избор, който трябва да следваш с решителност.
- Какво е посланието на книгата ви "Бялото злато"?
Н.Г.: Трябваше да я напишем още преди 5 г., но се оказа, че ни трябва повече време. Искахме да съберем в книга разследванията ни отпреди 30 г. Да отидем на местата, за които пишем. Бяхме в гората на Амазония, за да видим как се отглежда кокаинът. Отидохме да видим как тренира колумбийската армия за борба с трафикантите. Обиколихме цялата Южна Америка и Европа. Искаме да покажем общата картина, как наркотрафикът се отразява върху икономическия, политическия живот.
А.Н.: Посланието е, че наркотрафикът не може да бъде победен, ако не се борим с корупцията. Защото парите от дрога се използват за подкупи. Наркотрафикът и корупцията са двете страни на един и същи медал.
- Как си обяснявате факта, че в България няма осъден политик или висш чиновник за корупция?
Н.Г.: Значи всичките са честни.
- Заплаха ли e наркотрафикът за демокрацията?
А.Н.: Разбира се. Защото тези средства отиват много често за изборни кампании, корумпират се политици, които стават зависими от мръсните пари. Щеше да е много просто, ако трафикантите бяха само криминални престъпници. Фактът, че не само оцеляват, а и трупат финансова мощ, показва, че връзката им с политиката е изключително здрава и опасна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай