Връзка между кръвните центрове вероятно готова догодина

Връзка между кръвните центрове вероятно готова догодина  | StandartNews.com

Габрово. Системата за връзка между кръвните центрове в страната трябва да стане максимално бързо и вероятно ще е готова през следващата година. Това заяви в Габрово министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод случая със заразен с хепатит Б кръводарител.

Тя сподели, че проблемът с липсващата връзка между центровете за кръводаряване у нас е много отдавна и за създаването на национална информационна система има проект от няколко години.

Причината за визитата на министърката бе откриването на обновеното отделение по клинична патология в габровската областна болница, за което с целеви средства от министерството е закупена апаратура, гарантираща диагностика на онкологични заболявания.

Във връзка с промяната в съвета на директорите на лечебното заведениеq д-р Таня Андреева беше категорична, че подходът при кадровите назначения не е политически и посочи, че промени в ръководствата се правят там, където има необходимост.

"Общо взето се въздържаме от смяна на директори, тъй като те са хората, които отговарят в оперативен план за работата на болниците. Като човек, който е бил в съвет на директорите мисля, че екипите трябва да се обновяват на определено време с оглед и креативност и контрола, който съветите на директорите упражняват върху изпълнителните директори", посочи тя.

Относно атакуваната пред Върховния административен съд наредба, която задължава пациентите, напуснали болницата по собствено желание да плащат за проведеното лечение, министърът на здравеопазването каза, че наредбата ще бъде променена така, че да бъдат защитени правата както на пациентите, така и на болниците. По темата предстои обсъждане с лекарския съюз, здравната каса и пациентските организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай