Военен пилот с нови разкрития за дрона

Къде са намирани подобни боеприпаси

Военен пилот с нови разкрития за дрона | StandartNews.com

Военният пилот Спас Спасов даде разяснения за случая с намерения дрон край Тюленово. Той заяви, че мината на дрона е била в стационарно положение, както стотици такива стоят до хората, които обслужват минохвъргачки.

"В случая няма нищо опасно от стациониращия обект. Мината е била поставена нескопосано върху дрона – виси тел, сякаш е провокация. Тя може да дойде от страната на агресор или от поддръжници у нас. Повече привлича на дрон, довлечен от течение", заяви Спасов, предава NOVA.

"Чрез радиоелектронно устройство му е повредено управлението, паднал е плоско във водата и затова не се е взривил. Под 7 градуса, ако е ударът боеприпасът не се взривява, трябва да има челен сблъсък с обект", обясни той пред Нова телевизия.

Взривиха 82-милиметровия боеприпас върху дрона, открит край Тюленово

По думите му подобни боеприпаси са намирани в отделни райони през годините.

"Има ясни правила как се действа. От много години формирования обезвреждат взривни устройства, които са откривани на различни места. Хората знаят точно и как да правят. Не си спомням да е имало инцидент с работещите по отстраняване на даден боеприпас. Ако той не е толкова опасен, експертите могат да се приближат, както са преценили в случая", смята генералът.

"Устройства като дрона край Тюленово може и в бъдеще да се намират близо до нашата граница на морето, довлечени от течения. При сигнал за такива, граждани не бива да се доближават до тях, а да се отцепи районът и да се чакат специалисти, които се занимават с обезвреждане на взривни устройства, каза още Спасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай