Внимание! Кои професии може да останат на улицата

Заради нещото, наречено изкуствен интелект

Внимание! Кои професии може да останат на улицата | StandartNews.com

Нещото, наречено изкуствен интелект може да създаде сериозни проблеми на пазара на труда, свързан с определени професии.

Според експерти заради навлизането на изкуствения интелект в трудовия пазар се очаква закриване или преструктуриране на някои работни места.

"Навлизането на изкуствения интелект и професиите, които са застрашени, са свързани с изпълняването на рутинни дейности, в които липсва човешкият интелект, емоционалната интелигентност, емпатията", коментира пред Bulgaria On Air ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи д-р Миглена Темелкова.

Според нея професии като пощальони, месари, бармани, библиотекари, базовите програмисти, журналисти, преводачи са застрашени от навлизането на изкуствения интелект.

"Професиите, които ще са актуални след 5-10 г., и изкуственият интелект и дигитализацията не могат да изместят, са лекари, специалисти човешки ресурси, инженери в областта на киберсигурността", обясни още ректорът.

"Когато работим с изкуствения интелект, трябва да сме внимателни, той формулира много грешки, трябва да внимаваме как формулираме въпросите си. Изкуственият интелект не е безпогрешен, нека студентите и бизнесът да разчитат на естествения интелект", призова д-р Темелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай