Внимание! Храни, продавани в нета, може да са опасни

Може да предизвикат гадене, повръщане и влошено общо състояние, каза микробиологът проф. Христо Найденски

Внимание! Храни, продавани в нета, може да са опасни | StandartNews.com

Опасни домашно произведени храни се продават в Интернет. Продуктите се разменят свободно, без никой да гарантира за качеството им, сигнализираха зрители на Нова телевизия. Микробиологът проф. Христо Найденски пък предупреди, че тежките инфекциите, които тези некачествени храни предизвикват, се разпространяват светкавично.

Започва се с неразположение, гадене, повръщене, влошено общо състояние, каза той в интервю с водещия на „Твоя страна“ Георги Георгиев. 

Всеки продукт, който се предлага на пазара, трябва да бъде придружен от документ за произход, а за безопасността на домашно приготвените храни, предлагани онлайн, не гарантира никой. Домашните майстори събират заявки през социалните мрежи или платформи за обяви, заобикаляйки

В търсене на вкуса от детството Венцислав Николов често залага на подобни интернет оферти с мезета, консерви и сирена, приготвени по старите рецепти. 

Преди дни, докато избира продукти за трапезата, той попаднал на оферта във Фейсбук за домашно приготвени вкусотии. Венцислав поръчал 10 буркана с месо по 10 лева за всеки. 

Скоро след като консервите пристигнали, се оказало, че са развалени. 

„Забелязах, че са надути капачките, не пукат при отваряне и имат странен вкус“, разказва Венцислав. 

Той поискал да върне консервите, но търговката му отказала. 

Тя твърди, че вината била моя, добавя мъжът. 

„Притесних се от последствията от евентуално хранително отравяне, което може да извади човек от строя за шест месеца“, споделя той.

Подал сигнал в Агенцията за безопасност на храните. Започнала е проверка и скоро след това страницата, от която купил разваленото месо, е изтрита. 

След като страницата не е активна, няма как да стигнем до търговеца, каза Бистра Иванова от БАБХ.

Подобни сигнали за продажби в Интернет на месо и колбаси, произведени в задния двор, пристигат нерядко и в агенцията. Оттам проверяват всеки такъв случай, но признават, че контролът е труден. 

Бурканите с надутите капачки, които Венцислав купил, са сигурен знак за недобра стерилизация, обяснява проф. Христо Найденски, а това създава условия за бързо развитие на патогени, които могат да застрашат здравето. 

„Това означава, че са останали в буркана микроорганизми, които са се размножили и в следствие на това се подуват капачките. Този продукт е опасен“, добавя той.

Купуването на месо в консерва, правена в неизвестни хигиенни условия, е като руска рулетка, обясниха специалистите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай