Владимир Пилософ: "Българската Коледа" помага на всички деца

Владимир Пилософ: "Българската Коледа" помага на всички деца | StandartNews.com

Всяко второ бебе с вродена аномалия има сърдечна малформация

Независимо от сътресенията не сме загубили рефлекса към страдащите, казва проф. Владимир Пилософ

И тази година дни преди най-светлия празник започна "Българската коледа". 11-ото издание на благотворителната кампания се провежда под патронажа на президента. На какво е посветено то и какво да очакваме? Попитахме проф. Владимир Пилософ, член на експертния съвет към кампанията.

- Проф. Пилософ, на какво е посветена "Българската Коледа" тази година?

- Всяка година кампанията има някакъв фокус и това е чудесно решение, защото така с не чак толкова многото пари, които се събират, се получава някакъв добър ефект. "Българската Коледа" тази година е посветена на децата с вродени аномалии. Всяка година в България се раждат около 3500 деца с различни вродени заболявания. Половината от тях са със сърдечни вродени малформации.

- Защо избрахте тази тема?

- Поради две причини - защото това ще позволи водещите детски клиники в страната в университетските болници да получат средства за апаратура, която ще помогне за установяване на диагнозата и провеждане на лечението на тези деца. Освен това от нея ще се възползват и всички останали деца, които се лекуват в съответната болница.

- Защо се налага да се събират средства чрез "Българската Коледа", държавата не отсъства ли?

- Разбира се, че държавата трябва да има ангажимент и тя добре или зле го осъществява. Сумата, която събира "Българската Коледа", е около 2 млн. лв. всяка година, а бюджетът за здравеопазване е около 3 млрд. - няма място за съпоставка. "Българската Коледа"

има по-скоро морален облик и измерения

Ние трябва да бъдем съпричастни към болката на останалите. Тя позволява да се решат някои проблеми, които държавата не е успяла. "Българската Коледа" трябва да не се разглежда само като дарителска кампания, а като процес, в който участват специалисти, които се опитват да посочат пътя за решаването им. Някои медикаменти, които се даряваха от "Българската Коледа", вече се поеха от НЗОК. В "Пирогов" беше купен уред, с който вече да се прави и у нас изследването видеоуродинамика, а не децата да се пращат в чужбина. "Българската Коледа" е целогодишна кампания и хората работят за нея постоянно.

- Кои са основните проблеми на децата с вродени аномалии, които ще се опитате да решите с тази кампания?

- Осъществяването на ранната и точна диагностика, които са предпоставка за правилно лечение. Например белодробните заболявания не могат да се лекуват точно преди да се направи диагностика независимо дали са вродени или придобити. Нашите клиники обаче

нямат модерна апаратура

за провеждане на функционално изследване на дишането.

- При сърдечните малформации с какво ще се помогне?

- За тях това е доставянето на модерна ехокардиографска техника. Тя е основно средство за диагноза в кардиологията.

- За неврологичните заболявания каква апаратура ще се купи?

- Доста подпомогнахме болниците миналата и по-миналата година, когато се купи апаратура за неврологични заболявания и специално за децата с ДЦП. Но това не означава, че и тази година няма да има нещо, зависи колко средства ще се съберат.

- За колко болници ще се насочат средствата?

- Това няма как да се знае на този етап.

- Какво трябва да знаят бъдещите родители, за да се раждат по-малко деца с малформации?

- Родените деца с малформации са доста константен компонент от патологията независимо къде се намираш - на север, на запад, на изток, или към каква етническа група принадлежиш.

Те са около 20 на 1000 живородени

деца.

- А кои са причините за появата им?

- Когато детето започва да се развива в човешкия организъм, има един раним период за ембриона. Той се простира между първите 20 до 40 дни от зачеването. Тогава се сформират всички органи на бъдещето дете и ако въздейства някаква нокса (увреждащ фактор) - прост вирус или химични агенти, може да се наруши сложният процес на ембриогенезата. Естествено, че човек трудно може да се предпази от подобен вид неблагополучие. Когато в едно семейство има такова дете, при втори опит за зачеване трябва да се направи нужното, за да се изяснят причините. Защото има малформации, при които вероятността за повторение е много голяма, а при други тя е незначителна.

- Ако се получи подобно увреждане на ембриона, кога може да се установи?

- Ако говорим за сърдечна малформация, при 20-та седмица от развитието на плода е възможно да се установи дали има голяма аномалия. Например дали детето има само една камера, само едно предсърдие. Но за тази цел

гинеколозите трябва да насочат пациентите към кардиолог

- Кои са уврежданията, които най-късно се установяват?

- До 3-4-годишна възраст се диагностицират огромната част от сериозните малформации, които изискват лечение. Има и такива аномалии, с които човек може да живее спокойно.

- Какво бихте казали на хората за "Българската Коледа"?

- Да бъдат все така отзивчиви, защото практиката показва, че независимо от политическите сътресения и нецъфтящото ни икономическо положение българите даряват. Тоест не са загубили рефлекса към страдащите.

ПОДАЙ РЪКА: Как да дарим?

* Изпратете SMS на номер 1117 за M-tel, Telenor i Vivacom
* Обадете се на НОМЕР 0900 1117 за фиксирани абонати на Vivacom и M-tel
* На сайта на кампанията www.bgkoleda.bg може да дарите средства и по банков път или чрез e-pay

РАВНОСМЕТКА: Миналата година събрахме 2,1 млн.

Кампанията на "Българската Коледа" за 2013/2014 г. успя да събере 2 163 004 лева. С близо 950 000 лв. се подкрепиха 524 деца. 81 от тях страдат от вродена глухота и притежават имплантирана кохлеарна система, която се нуждаеше от подмяна или поддръжка на основните компоненти, за да може да функционира. На 37 деца с пълна глухота бяха осигурени нови речеви процесори на обща стойност 378 157 лв. 44 деца бяха подпомогнати за поддръжка на кохлеарната имплантна система и слухово-речева рехабилитация на обща стойност 48 200 лв. Така опасността тези деца да потънат отново в света на пълната тишина бе преодоляна. През 2014 г. "Българската Коледа" осигури лекарства на 72 деца на обща стойност 222 906 лв., а 347 деца с неврологични заболявания получиха възможност за рехабилитация чрез 276 200 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай