Високото кръвно - риск за всеки трети в света

Високото кръвно - риск за всеки трети в света | StandartNews.com

Всеки трети в света е с високо кръвно налягане, а само един от тях се лекува ефективно. Това показват данните, изнесени в Световния ден на хипертонията, който отбелязваме днес.

България е с честота на хипертонията около 55% при средна за Европа 30-45%. У нас хипертониците са около 2 млн., като адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, са около 37%, съобщава БГНЕС.

Повишеното кръвно налягане значително увеличава риска за микро- и макроваскуларни усложнения, удвоява общата смъртност и честотата на инсултите, утроява вероятността за исхемична болест на сърцето (ИБС) и ускорява прогресията на диабетната нефропатия, ретинопатия и невропатия. Адекватното лечение на АХ удължава живота. Снижението на систолното артериално налягане с 12 mm/Hg за 10 г. спасява от смърт 1 от 11 лекувани пациенти, понижава честотата на мозъчния инсулт с 35-40%, на миокардния инфаркт с 20-25% и на сърдечната недостатъчност с 50%.

Още през 2002 година Световната здравна организация алармира, че световната епидемия от нарастване на сърдечносъдовите заболявания е свързана с нарастване броя на лицата с наднормено тегло и затлъстяване. Над 1 милиард от хората по света са с наднормено тегло, от тях 400 млн. - със затлъстяване. Затлъстяването е проблем и сред подрастващите. В света се отчита, че 1 от 6 деца е със свръхтегло, а в САЩ - 1 от 3.

Затлъстяване у нас имат 34,93% от населението на повече или на 20 г., а наднормено тегло - 38,95%. Това означава, че всеки втори български мъж (45%) и всяка трета българска жена (32,4%) между 30-60 години е с наднормено тегло, сочат данните на Българското ендокринологично дружество у нас.

Доста тревожна е и информацията, че 40% от българските деца (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 години) са с наднормено тегло или затлъстяване.

Тази година 17 май е обявен за ден за повече движение, днес отбелязваме и Деня на българския спорт.

Българската лига по хипертония избра компонентите на метаболитния синдром да бъдат акцент в Националната информационна кампания, посветена на Световния ден на хипертонията 2015, която ще премине под надслов "Здравословно тегло - здравословно кръвно налягане".

Артериалната хипертония (АХ) е водещият глобален риск за смъртност, отговорен за 9.4 милиона отнети човешки живота годишно. Тя е причина за мозъчни инсулти, сърдечни инфаркти, за сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт, като 50% от инцидентите са при лица на възраст от 45 до 69 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай