Четвъртък,

Вирусите мутират, а обществото?

От: Редактор -
262
Вирусите мутират, а обществото?
A
A
A

"Вирусите мутират, това е биологична закономерност, въпросът е как мутира обществото". Това каза пред БНР хирургът акад. Дамян Дамянов, преподавател и общественик, носител на приза "Лекар на 2018". 

"Трябваше да разгадаем все пак особеностите на този вирус. Противоепидемичните мерки бяха приети благоприятно от обществото, защото то си беше достатъчно тревожно. Населението беше доволно, че за него достатъчно се грижат, а лекарите доволни, че дисциплината е добра".

Ученият изказа недоумение от реакциите при новия тласък на особеностите на вируса, "които ни изправят пред по-тежко и по-ужасно положение, а ние казваме аман, стига с тия мерки":

"Вярно е, че и в медицината се борят позиции... Разумно е да има дискусии, но да се спазват мерките, наложени от компетентните епидемиологични органи и от правителството. Такава е моята позиция", заяви акад. Дамянов. Той беше категоричен, че политиците трябва да слушат мнението на експертите.

"Доц. Атанас Мангъров може да има собствено мнение, но ако това е разумно мислещ човек, би трябвало личното му мнение да се подчини на обща държавна позиция. Има място къде да спорим - това са научните конференции и споровете в клинична обстановка".

Препоръката на академика беше учените и медиците, които не са от пряко ангажирани специалности като микробиолози, епидемиолози и вирусолози, да се вслушват в мнението на компетентните си колеги. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички