Вежди с европризнание за опазване на културното наследство

Организацията "Европа Ностра" благодари на депутата и шеф на комисията по култура и медии в НС за усилията му в опазването на ценностите на културата и на историята

Вежди с европризнание за опазване на културното наследство | StandartNews.com

"Европа Ностра" - най-голямата фондация, грижеща се за опазването на културното наследство на Стария континент отправи днес специални благодарности към председателя на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов. Организацията е оценила изключителната му роля в опазването и популяризирането на културата и историческите ценности на България.

Вицепрезидентът на „Европа Ностра“ Пийт Ясперт бе в София специално за връчването на наградите на в. „Стандарт“ в инициативата „Чудесата на България“. По негова инициатива и са посредничеството на

Опазването на културното наследство, борбата с нелегалния трафик на културни ценности, както и справянето с негативното въздействие на фалшивите новини, бяха сред темите, които Ясперт и Рашидов обсъдиха.

Беше обменен опит, а бяха съгласувани и идеи за сътрудничество между културната общност в България и "Европа Ностра", която има голямо влияние в сферата на културното наследство в Европа и поддържа постоянни контакти с власти и организации в европейските държави - членуващи и нечленуващи в Европейския съюз.

Макар да не е част от институциите на Евросъюза, а независима неправителствена организация, "Европа Ностра" работи отлично с органите и ръководителите от ЕС и помага на различни държави да печелят финансиране за възстановяване, опазване и промотиране на културно-историческото наследство.

Вицепрезидентът на организацията Пийт Ясперт приветства идеята на Вежди Рашидов за среща в София на председателите на комисиите по култура и изработването на общ европейски стандарт за борбата с нелегалния трафик и фалшифицирането на произведения на изкуството.

„Благодарение на направеното от Вас съвременният човек може да се пренесе в богатствата на една древна история като се разходи на Ларгото или като разгледа уникалния археологически музей в некропола под храма “Света София”, тези два обекта и още  десетки други събират възхищението на безброй посетители”, заяви Пийт Яспърт, оценявайки усилията на българския държавник, както като депутат в момента, така и като изпълнявал два мандата поста на министър на културата. Двамата разговаряха в сградата на Народното събрание за усилията на европейските страни и на неправителствените организации за опазването на културното наследство на най-стария континент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай