Вече ще имаме богати пенсионери. Получават средната заплата x 2

Увеличение от 1 октомври получава един от трима пенсионери

Вече ще имаме богати пенсионери. Получават средната заплата x 2 | StandartNews.com

С одобрената от последния парламент актуализация на бюджета, от 1 октомври се повишава рязко максималната пенсия – от 2000 лв. на 3400 лв. - с цели 70%. Така тя се изравнява с размера на максималния осигурителен доход в страната. С размера от 3400 лева вече ще имаме богати пенсионери, които ще получават доходи, които са двойно колкото е средната работна заплата в страната. По данни на НСИ към август, тя се изчислява на 1730 лева средно за страната. 

Според НОИ, около 1000 ще са пенсионерите, които ще бъдат ощетени от тавана и няма да получават пълния размер на пенсията си.

От 1 октомври влиза в сила и поредната за последната година актуализация на пенсиите. Този път тя има за цел да компенсира „изоставането“ на отпуснатите най-отдавна пенсии. На практика преизчисление ще има при всички трудови пенсии, отпуснати до края на миналата година, но реално увеличение в размера им няма да има за всеки.

Според предварителните данни на НОИ се очаква малко над 700 000 пенсионери да получат реално увеличение следващия месец. Това представлява около една трета от общия им брой, т.е. повече пари от НОИ в сметката си през октомври ще намери един на всеки трима пенсионери.

Кой ще се радва на по-висока пенсия? 10 важни подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай