Важна новина за хората с увреждания

Преустановените социални плащания за април, май и юни 2022 г. ще бъдат изплатени

Важна новина за хората с увреждания | StandartNews.com

До края на 2022 г. се удължават експертните решения на ТЕЛК/НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, чиято валидност е изтекла в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г. при условие, че лицата са подали документи за преосвидетелстване в срок до 15 юли тази година. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Това гарантира правата на всички лица с трайни увреждания, предприели активни действия за преосвидетелстване.

Въз основа на предоставена до 20 юли 2022 г. информация от Регионалните здравни инспекции АСП ще удължи служебно сроковете на тези ЕР и на заявленията-декларации за месечни социални плащания по всички нормативни основания на тези лица, на издадените им направления за лична помощ по Закона за хората с увреждания, както и за здравно осигуряване на лица, посочени в чл. 40, ал. 3, т. 9 от Закона за здравното осигуряване, до издаване на нови експертни решения, но не по-късно от 31 декември 2022 г.

Преустановените социални плащания поради изтекъл срок на решенията на ТЕЛК/НЕЛК за април, май и юни 2022 г. ще бъдат изплатени на лицата през август тази година при условие, че са подали заявление за преосвидетелстване от ТЕЛК до 15 юли 2022 г. 

В случаите на преустановено предоставяне на лична помощ на лицата с увреждания поради изтекъл срок на решенията и при положение, че са подадени документи за преосвидетелстване до 15 юли 2022 г., съответните дирекции „Социално подпомагане“ ще издадат направления, с които тези лица да могат да кандидатстват за включване в механизма за лична помощ, допълват от АСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай