Вътрешният министър скочи! Приема ли България бежанци

На 1 февруари на посещение у нас ще пристигне вътрешният министър на Турция

Вътрешният министър скочи! Приема ли България бежанци | StandartNews.com

Източник: БНТ, архив

Няма и не можем да приемем бежанци, за които не сме отговорни, заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия в отговор на въпрос във връзка с приемането на страната ни в Шенген по въздух и вода.

Стоянов отбеляза, че поетият от страната ни ангажимент е да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на т.нар. вторични движения, в изпълнение на европейското законодателство. „Това включва стриктно прилагане на Дъблинското споразумение и приемане обратно на лица, които са регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна“, добави той, като уточни, че ангажиментът между трите държави е да има засилено сътрудничество с възможно най-малко формалности.

Министърът посочи, че връщанията на бежанци по Дъблинското споразумение работят от десет години. И допълни, че за 2023 г. заявените трансфери от Австрия към България са 193, като реално са осъществени 113.

Изключително малък е процентът на нелегалните мигранти в Западна Европа, които твърдят, че са минали през България, каза Калин Стоянов. Ако системата за предоставяне на убежище на България се окаже под натиск, страната ни може да поиска солидарност от ЕС, нито една от държавите няма да бъде натоварена и да се справя сама, каза още Калин Стоянов.

Министър Калин Стоянов съобщи пред народните представители, че се очаква на 1 февруари на посещение у нас да пристигне вътрешният министър на Турция и отбеляза, че действията на българските и турските власти по границата във връзка с мигрантския натиск дават резултат и потокът е намалял.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай