Вапцаров поправил самолета на баронеса

С него е направил първия си полет, летял е и на бойна машина

Вапцаров поправил самолета на баронеса | StandartNews.com
  • С машината на авантюристката направил първия си полет, летял е и на бойна машина
  • Концерт в НДК за 110-годишнината от рождението на гениалния поет

"Моторът, който пее горе
е труд на моите ръце.
И тази песен на мотора
е кръв от моето сърце."

Романтика и мистерия обгръщат това четиристишие 79 години след публикуването на легендарното стихотворение "Двубой" на гениалния Никола Вапцаров. Малцина обаче знаят, че точно тези 4 стиха са написани много по-рано и бележат дълбоката връзка на поета с небето. Свързани са с първия му полет...
Годината е 1929. От 1 август до 30 октомври третокурсникът от Военноморското училище във Варна Никола Вапцаров е на стаж в аеропланната работилница на летище Божурище. Бригадите за стаж били задължителни. А курсантите можели да избират базите си за обучение - летищата в Божурище и Казанлък, Варна, Русе и Горна Оряховица. Вапцаров се спира на моторното отделение в аеропланната работилница на летище Божурище, където се извършват най-важните операции по подготовката за излитане на самолетите. Дали причината за този негов избор е фактът, че именно от това летище през 1915 г. излита първият български биплан на големия авиоконструктор и изобретател Асен Йорданов, покорил по-късно Америка, или нещо друго, можем само да гадаем. Но дори и предпочитанието на Вапцаров да е било случайност или каприз, то завинаги променя живота на младия механик. Авиаторите у нас твърдят, че първият полет на поета, му е бил разрешен като награда за добрата работа по ремонта на самолетни двигатели. Но племенницата на Вапцаров разказа за първи път пред "Стандарт" съвсем различна история, свързана с очарователна английска баронеса - околосветска пътешественичка. Самолетът на авантюристката се развалил край Етрополе. За щастие, пилотът й успял да го приземи на Божурище. Ремонтът на мотора бил поверен на Вапцаров. Той наистина до болка е обичал моторите, тактът на мотора му е давал сила, вяра, успокоение и най-важното - подсказвал му е новото, споделя Вапцарова. Веднага прави паралел със себе си. Когато започна да пиша нещо ново, винаги използвам стар дървен молив - звукът от стърженето на графита листа ме кара да се съсредоточа и да виждам новото, което търся, споделя режисьорката, известна както с филмите си за неразгаданите тайни и съкровища от древното минало на България, така и с широката си изследователска дейност върху творчеството и живота на своя роднина.
Разбира се, механикът със златни ръце поправил отлично самолетния двигател. Но по онова време имало желязно правило. Облитането на ремонтирания самолет се извършвало от летец заедно с механика, направил ремонта. Не можели да върнат самолета на баронесата, без да са сигурни, че е 100-процента изправен. Така в кабинета се оказват бай Димитър, главният бригадир на Божурище и Никола, разкрива Мая Вапцарова. И допълва, че ден-два по-късно бригадирът намира листче, на което пишело: "Моторът, който пее горе/е труд на моите ръце./И тази песен на мотора/е кръв от моето сърце."
От този ден нататък Никола Вапцаров облита много самолети, летял е дори с бойна машина. Но по-важното е, че полетите добавят последният енергиен компонент в поезията му - въздухът. До този момент машинистът Вапцаров показва, че е здраво свързан със земята - влакът. Дните му като моряк прибавят в творчеството му водата - морето. В поезията му то е символ на бунтуващото се общество, казва Мая Вапцарова. Огънят пламти във всяка дума на поета - от първия до последния му стих. Четвъртият енергиен елемент - въздуха, прави зрелите му творби съвършени. Не случайно с тях печели и награди. През 1937 г. сп. "Летец" обявява анонимен конкурс за оригинални художествени произведения с въздухоплавателен сюжет. Вапцаров  изпраща "Романтика". В конкурса участват 114 творби. Като "Романтика" печели първо място. Стихотворението е отпечатано в сп. "Летец", кн. 4-5, година 5.
Филм, посветен на работата на Никола Вапцаров като механик на летището във Враждебна, подготвя Мая Вапцарова. Проектът е част честванията на 110-годишнината от рождението на поета Никола Вапцаров. Програмата стартира още на 29 ноември с конкурс на стихове за Вапцаров. На 2 декември се проведе среща на възпитаниците на Военно-морското училище във Варна с колектива на училище "Никола Вапцаров" в морската столица. Програмата е особено наситена на 7 декември, събота, когато 9 ч. ще се проведе тържествено поднасяне на цветя пред паметника на Вапцаров в София на ул. "Московска", в 11.30 ч. ще има среща с чуждестранни издатели и преводачи на творчеството на поета. След това в 16.00 ч. се открива изложбата "Чака ме светът" в Литературния музей на Никола Вапцаров в София, а в 18.00 ч. е концертът в зала 7 на НДК, под патронажа на президента Румен Радев. В него  ще участват много актьори, музиканти и певци, мултимедийно ще бъдат представени документални кадри от живота на Вапцаров, ще прозвучат негови стихове.
Тържествата продължават и в следващите дни до 12 декември, когато ще има различни инициативи в страната.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай