Ваньо Шарков: По-натоварените спешни центрове да увеличат екипите

Ваньо Шарков: По-натоварените спешни центрове да увеличат екипите  | StandartNews.com

Велико Търново. Центровете за спешна медицинска помощ с най-голямо натоварване в страната трябва да увеличат своите екипи до края на годината. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред журналисти във Велико Търново. И уточни, че този вариант е бил обсъден по време на среща на шефовете на спешните центрове в страната с ръководството на Министерство на здравеопазването.

Ангажимент за увеличение на екипа си е поел и директорът на ЦСМП – София град. Спешните центрове, които обслужват най-голям брой население, ще получат и допълнителни бонуси, стана ясно от думите на зам.-министъра.

В края на миналата година бе договорено увеличение на фонд работна заплата за служителите в ЦСМП в 20%, припомни д-р Шарков. На срещата вчера обаче е взето решение тези средства да не се разпределят „на калпак" тъй като това води до тежки диспропорции.

„Стигна се до там, че фелдшерите в някои центрове на Спешна помощ взимат по-големи заплати от лекарите в други центрове. Така че по-голямата част от това 20% увеличение, а именно около 80%, ще отиде за премахване на тези диспропорции", коментира още д-р Ваньо Шарков.

Припомняме, че преди това здравният министър д-р Петър Москов обяви, че ще се разработи система от критерии за оценка на личните лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай