Вълдобрев закри Нощта на театрите

"Обичайните заподозрени" вдигнаха на крака "Студио 5" с хитове и филмова музика

Вълдобрев закри Нощта на театрите | StandartNews.com

София. Стотици фенове излязоха в съботната вечер в столицата и напълниха всички театри и някои арт пространства.

Поводът бе първата по рода си Нощ на театрите. Свободни места в над двадесетте салона не се намираха. Нощта започна обаче още по обед с представления за деца и изложби, а завърши около час след полунощ в "Студио 5". Там Стефан Вълдобрев и неговите "Обичайни заподозрени" изсвириха повечето си хитове, които отбраната публика пя с цяло гърло. Сред феновете на Иван Лечев, Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и китариста Миро беше и актрисата Диана Алексиева. Водещата обаче танцуваше без компанията на половинката си Захари Бахаров.

В духа на нощта на Мелпомена Вълдобрев разкри някои неща от кухнята на музиката си. Известният актьор и композитор беше донесъл папка с ръкописи на текстове и партитури за парчетата си както и сетлисти. Всеки можеше да ги разгледа. Оказа се, че Стефан пише текстове си за песни и върху сметки.

Той не беше особено многословен по време на концерта, тъй като останалите "заподозрени" му наложили вето върху многото приказки. За сметка на това пък Вълдобрев беше доста по-енергичен от обикновено. Той се завърна към музикалната сцена миналото лято. "Тогава се чувствахме чудесно, но после трябваше пак да се разделим, защото аз изчезнах", призна Стефан. Той беше в Загреб, където записа музиката за новия филм на Стефан Командарев "Съдилището". Вълдобрев работи по парчетата със Загребска филхармония. "Сняг над Сахара" е основното парче към лентата, която ще излезе февруари или март догодина. Стефан дори все още не знае наизуст текста, призна си по време на концерта. Той всъщност е автор на музиката и на други два филма на Командарев - "Пансион за кучета" и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Тематично в Нощта на театрите той изпълни песните от тях - "Аз ли съм или не съм" и "Бряг с цвят най-зелен".

Над 11 часа продължи арт маратонът и в Софийската опера и балет. Потокът от желаещи да видят първия ни оперен театър отвътре беше от сутринта до късна вечер. Близо 400 души се разходиха из театъра, влязоха в съблекалните на балерините и на певците, видяха част от пищните костюми. Премиер солистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, посланици на акцията, посрещаха гостите. Незабравимата Гена Димитрова оживя със знаковия спектакъл "Набуко" от Арена ди Верона, запис от 1981 г., с участието на Ренато Брузон и Отавио Гаравента. Излъчваха се оперни спектакли, пърформанси, концертът "Вива Верди", имаше прожекции на документални филми. Във фоайетата на Операта бяха изложени скици, реквизит и костюми, в които са пели Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова Синтова, Радостина Николаева.

На 200-годишнината от рождението на Вагнер бе посветена и премиерата на документалния филм на Миглена Стойчева "Българският "пръстен" на Вагнер", посветен на първото у нас и на Балканите изпълнение на тетралогията "Пръстенът на нибелунга".

VIVACOM Art Hall също бе сцена на няколко представления. Детската пиеса "Да живеят приказките", театралният моноспектакъл на Радослав Йорданов RED, както и "Омагьосаният файтон" на театър "Слон" изпълниха залата до краен предел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай