"Ваканция с магарешки уши"

"Ваканция с магарешки уши" | StandartNews.com

Ваканцията на село често носи изненади. Особено когато дядо ти е завещал старото си магаре, и особено, когато то е научено на циркови номера. Е, точно това се случва на Душан. Авторката на забавната книжка чехкинята Ива Прохазкова е номинирана за престижната награда "Ханс Кристиан Андерсен". Издател е "Емас".

"Гласовете на сърцето"

на Ян Филип Зендкер е всъщност продължението на другата му любовна история "Да чуеш ритъм на сърцето". Минали са десет години от екзотичното пътуване на Джулия до Бирма и срещата й с брат Ю Ба. Там тя научава приказната история за любовта на своя баща...

"За честта на кралицата"

Мирът няма шанс, когато завоеванието е единственият вариант за противниковата страна. Кралство Мантикора търси съюзници във войната си с Република Хейвън и вижда приятел в лицето на планетата Грейсън...

Между свинщините и бисерите

там някъде се крие кладенчовата вода, смята Любен Дилов-син

Който си го може, го може - така си казва читателят след последната (299-та) страница на "Житейските възгледи на дремещата в мен свиня". Казва го, облян от водопада хумор, ирония, алюзии и внушения в прозаичните късове на Любен Дилов-син. "Пиши братко, но кратко", този редакционен фолклор не важи никак за писателя. Любо пише кратко, стегнато, с невероятно чувство за поанта, та чак ти се замайва главата. Все едно че пиеш водка с кола, а не някакъв си джин фис. И ти става смешно, та чак тъжно... На всичко отгоре написаното е и умно. Което значи, че това четиво не е за всеки. Каламбурите му често препращат сетивата ни далеч в историята на литературата, на самата история и къде ли още не.

"Във всеки от нас дреме по една свиня. Повечето хора избягват да си признаят този факт. Аз обаче не само я открих, докато разчиствах в себе си, но открих и, че мога да живея в разбирателство със свинята, която дреме в мен", така провокативно обяснява в предговора защо именно свинята е главен герой. И допълва, че в "Рибния буквар" на Петър Берон, свинята е "добитък най-похож на человека."

Ето взета наслука кратка илюстрация от книгата за високопарните слова по-горе.

"Говорим си със Свинята:

-Абе...гръдта с "д" и "т" ли се пише или с две "т"?

- Напиши направо "цици"! - предлагам й, защото и без това тя си дрънка, каквото й хрумне и постоянно ни глобяват от СЕМ.

- Мога ли да напиша, че с циците си бих защитила Родината?!

- Де да знам...може ли?!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай