В транспорта и енергетиката са рисковете за бюджет 2016

В транспорта и енергетиката са рисковете за бюджет 2016 | StandartNews.com

Парите могат да бъдат както приятел, така и враг. За мен са преди всичко свързани с професионалната ми кариера. 35 г. са били свързани с парите от една или друга позиция. 20 г. работех в Министерство на финансите, след което в Международния валутен фонд.

За двулевката

Причините 2 лв. от хартиени да станат на монета са изцяло икономически. По-евтино е и това намалява общата издръжка на паричното обращение. Българските пари не са обезценени през последните 19 години. Точно колко струва българският лев - 0.511292 евро и това е неговата цена от доста години. Няма да бъде променена тази цена, докато не въведем официално еврото.

Предполагам, че всички български граждани ще харесат новата монета и само след 2 дни всеки ще може да я види на живо.
С 2 лв. вероятно бих си купил 2 билета за метрото. Ще отида на гости или където реша.
Хората, които нямат пари у нас, са тема в ресора на тези, които отговарят за държавния бюджет, а не на БНБ.

За поуките от КТБ

В БНБ има добра традиция новите управници да не коментират предшествениците си, така че не искам да я нарушавам. Вината се доказа по реда, определен в закона, тече разследване, включително с бивши служители. Така че след като приключи разследването, вината ще бъде персонифицирана. Отговорността в случая с Искров е свързана с оставката, която той подаде преди изтичането на мандата му - това е акт на носене на отговорност. Иначе цялата история около КТБ има много уроци. БНБ извлича поуките. Действаме в няколко основни направления, които са резултат от кризата с КТБ - подобряваме съществено надзора, създаваме институционална рамка за разрешаваме на проблеми в банковия сектор, през 2016 г. ще правим много сериозна и независима оценка на активите на търговските банки и техните стрес тестове. Те са стандартен инструмент, който самите банки прилагат. Догодина стрес тестовете ще се базират на оценката за качеството на активите на търговските банки и ще покажат дали те са готови да действат в определени макроикономически ситуации, в условията на рискове.

Твърдението, че съм амнистирал екипа на Искров, се повтаря често, но не го прави истина. На повечето ръководни позиции в БНБ има нови титуляри.

Бюджет 2016

Изпълнението на бюджета за 2015 г. беше добро, независимо от актуализацията. Следващата година се предвижда продължаване на фискалната консолидация, намаляване на дефицита на 2 %. Надявам се, че ще бъде изпълнено. Критиките са, че бюджетът е оптимистичен, но има и гласове, че е прекалено консервативен, което е знак за намерен баланс. Има рискове - енергетика и транспорт. Защото в продължение на много години те акумулират квазифискални дефицити. Те могат да станат реални за бюджета. Има предвидени реформи, но доколко са реални, ще стане ясно при изпълнението.

Реформата в МВР

Целта на тази реформа я подкрепям и разбирам, но тази тема трябва да се дискутира с правителството. Вероятно реформата можеше да бъде организирана по различен начин.

Одитният доклад на Сметната палата

Сметната палата се нагърби с трудната задача да направи нещо, което никой преди това не е правил. Одитът е до края на 2014 г. и не обхваща актуалното състояние на системата към момента. Двете банка, изключени от него, са дъщерни дружества на европейски банкови групи, които прилагат последно поколение такива модели и това изключва необходимостта от прилагането на системата за автоматичен контрол. Става дума за две от водещите ни търговски банки. Констатацията за неефективен банков надзор бе направена и от самата Централна банка.
Очевидно има слабости в банковия надзор. Старата система концентрираше всички права и отговорности в един човек, тази система беше радикално променена, сега всички членове на управителния съвет имат отношение по въпроса.
Банковата система като цяло е стабилна, търговските ни банки са с висока ликвидност, но окончателното възстановяване на доверието минава през стрес тестове и външни оценки.

Еврозоната

За евентуалното влизане на България е еврозоната е рано да се дават конкретни дати, тъй като има много предварителни стъпки за това в сфери като банковия надзор и оценка на качество на активите.
В България се движим се в правилната посока, но трябва да увеличим темпото.

Пред bTV

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай