В НС отбелязват 140 г. Търновска конституция

Валидираха и юбилеен пощенски блок с марка, първодневен плик и печат, посветени на годишнината...

В НС отбелязват 140 г. Търновска конституция | StandartNews.com

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба в парламента, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция. Сред експонатите са оригиналът на Търновската конституция, Сребърната конституция и лични вещи на Петко Славейков – водачът на либералите в Учредителното събрание във Велико Търново. Караянчева изтъкна в словото си духа на епохата и делото на учредителите:

"Като честваме забележителната годишнина и се припомняме голямото дело на учредителите, виждаме как представители на българския народ, вдъхновени от възрожденските идеали, могат да работят в една посока - за общия интерес на народа си. Щастлива съм, че на 10 февруари - денят, в който преди 140 години е било първото заседание на Учредителното събрание, парламентът организира Ден на отворените врати. Така гражданите ще могат да видят тези светини от българската държавност". 

След откриването на изложбата председателят на парламента Цвета Караянчева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, председателят на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев и кметът на Велико Търново Даниел Панов заедно валидираха юбилеен пощенски блок с марка, първодневен плик и печат, посветени на годишнината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай