Увеличават защитените гори със 103 000 хектара

Увеличават защитените гори със 103 000 хектара | StandartNews.com

София. В сряда Министерският съвет ще приеме постановление, с което защитените гори в България се увеличават със 103 хиляди хектара. Предприемат се мерки да се спре навлизането на техника, когато пътищата са мокри и това води до тяхното разрушаване. Ще ограничим и интензивността на сечта и видовете сеч. Това са само част от мерките, които ще бъдат предприети, за да се ограничи незаконната сеч, съобщи по Нова ТВ зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

По думите му има проблем в начина, по който се извършват сечите. „Освен това се опитваме да дадем сигурност на фирмите, че с дългосрочни договори ще инвестират в техника и работници", допълни още той.

„Глупаво е да се говори, че сечта е единствената причина за наводненията. 1% от дървесния запас в нашите гори се изсича годишно", каза зам.-министърът.

„Имаме проблем със сечта и колегията иска да се реши този проблем", заяви от своя страна Иван Палигоров, председател на Съюза на лесовъдите. Той беше категоричен, че в момента поголовно изсичане на горите няма.

Министерството на земеделието и храните ще отчете днес резултатите от взетите мерки срещу незаконния дърводобив. В края на миналата година специалистите въведоха единна информационна система, която да следи пътя на дървесината от гората до търговците. Отново тогава 173 мобилни екипа се включиха в борбата срещу дървената мафия у нас.

По данни на неправителствения сектор незаконният дърводобив у нас възлиза на поне 1 милион кубика годишно. Това прави загуби за държавата в размер на 45 милиона лева. Най-тежко незаконните дървосекачи удрят районите на Видин, Мездра, Враца и Ботевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай