Стотици поемат на поход "Свободни от пластмаса"

С различни инициативи под надслов "Свободни от пластмаса" в много градове на страната утре ще бъде отбелязан Международния ден за свят без пластмасови торбички

Стотици поемат на поход "Свободни от пластмаса" | StandartNews.com

С различни инициатииви под надслов "Свободни от пластмаса" в много градове на страната утре ще бъде отбелязан Международния ден за свят без пластмасови торбички. Във Варна по инициатива на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие доброволци ще раздават  пазарски торби за многократна употреба. Своебразният фалшмоб ще бъде организиран в района на Синия пазар. Доброволците ще спират всеки минувач с найлонова торбичка в ръце и с посланието „Когато отиваш на пазар, вземи своя торба и на щанда кажи: „Не, мерси, нося си!“ (#НеМерсиНосяСи) ще подаряват пазарски торбички за многократна употреба.

Известно е, че пластмасовите торби и опаковки от храна и напитки са пагубни за околната среда, а в дългосрочен план – и за здравето на човека. Повечето найлонови торби се произвеждат от материал, който не може да се рециклира или е икономически неизгодно да се рециклира. Найлоновите торбички не се разграждат, а се разпадат до 400 години на микропластмаса, която замърсява почвите и водите и влиза в хранителната верига. 

Според Евростат България е на последно място в  Европа по екологично самосъзнание и информираност. По официални данни всеки българин употребява годишно 246 найлонови торбички. По този показател сме на незавидното трето място в Европа. Друга статистикаа сочи, че средно по 12 минути използваме една торбичка преди да я изхвърлим. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай