Уникална операция спаси мъж с рак на ларинкса

Уникална операция спаси мъж с рак на ларинкса | StandartNews.com

В "Со­фи­я­мед"

Съ­до­ви­те хи­рур­зи прег­леж­дат без­плат­но сънните артерии на 24, 25 и 26 юни

В "Со­фи­я­мед" спа­си­ха 57-го­ди­шен мъж с рак ла­рин­кса при уни­кал­на опе­ра­ция, съв­мес­тно със спе­ци­а­лис­ти от сто­лич­на­та СБАЛ по он­ко­ло­ги­я­. Съдовите хи­рур­зи­ са от­стра­ни­ли 7-сан­ти­мет­ров ту­мор от ши­я­та на па­ци­ен­та, об­хва­нал сън­на­та му ар­те­рия. Слож­на­та опе­ра­ция бе из­вър­ше­на от еки­па на за­веж­да­щия от­де­ле­ни­е­то по съ­до­ва хи­рур­гия на "Со­фи­я­мед" д-р Ди­ми­тър Мар­ков и ко­ле­га­та му доц. д-р Ки­рил По­пов, кой­то ръ­ко­во­ди от­де­ле­ни­е­то по УНГ бо­лес­ти в СБАЛ по он­ко­ло­гия - София. На­ло­жи­ло се е хи­рур­зи­те да пре­мах­нат це­лия де­сен ка­ро­тис на па­ци­ен­та, за да му да­дат шанс за жи­вот. А на мяс­то­то на от­стра­не­на­та сън­на ар­те­рия и раз­кло­не­ни­я­та й са пос­та­ви­ли съ­до­ва про­те­за.

До то­зи мо­мент в Бъл­га­рия ни­то един екип не се е ан­га­жи­рал с тол­ко­ва слож­на опе­ра­ция в ший­на­та об­ласт, ко­мен­ти­ра­ха спе­ци­а­лис­ти­те. "На пър­вия етап от опе­ра­ци­я­та пре­мах­нах­ме пла­ка­та и нап­ра­вих­ме плас­ти­ка на сън­на­та ар­те­рия, за да пре­дот­вра­тим раз­ви­ти­е­то на ин­султ. На вто­рия из­вър­ших­ме раз­ши­ре­на ра­ди­кал­на ший­на лим­фна ди­сек­ция с ре­зек­ция на об­ща­та и вът­реш­на сън­на ар­те­рия от дру­га­та стра­на. Съ­ща­та бе­ше за­ме­не­на със съ­до­ва про­те­за. На­дя­ва­ме се, че след опе­ра­ци­я­та и наз­на­че­на­та ме­ди­ка­мен­тоз­на те­ра­пия ще да­дем мак­си­мал­но го­лям шанс на па­ци­ен­та за оз­дра­вя­ва­не", уточ­ни д-р Ди­ми­тър Мар­ков.

Ше­фът на от­де­ле­ни­е­то по съ­до­ва хи­рур­гия в "Со­фи­я­мед" приз­на, че на­пос­ле­дък па­то­ло­ги­я­та на сън­ни­те ар­те­рии все по­ве­че за­чес­тя­ва при мла­ди хо­ра. Имен­но за­ра­ди то­ва в бол­ни­ца­та ре­дов­но про­веж­дат без­плат­ни прег­ле­ди в рам­ки­те на кам­па­ни­я­та си за пре­вен­ция на со­ци­ал­но-зна­чи­ми за­бо­ля­ва­ния "Бъ­де­те здра­ви". Та­ки­ва кон­сул­та­ции пред­сто­ят и на 24, 25 и 26 юни. Прег­ле­ди­те ще се про­ве­дат от 14 до 16 ч, в но­вия Блок 2 на "Со­фи­я­мед", на­ми­ращ се на ул. "Ди­ми­тър Мол­лов" 10.

Же­ла­е­щи­те тряб­ва да се за­пи­шат пред­ва­ри­тел­но на тел. 0700 31 051. Прег­ле­дът ще включ­ва кон­сул­та­ция със съ­дов хи­рург и ди­аг­нос­ти­ка с ехо доп­лер, уточ­ня­ват от ле­чеб­но­то за­ве­де­ние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай