Удря ни най-мощната магнитна буря. Две седмици ад

Тя ще бъде от клас Х

Удря ни най-мощната магнитна буря. Две седмици ад | StandartNews.com

Най-мощната магнитна буря удря земята. Според учени, които наблюдават космическото време, на Слънцето се е появил най-големият район на слънчеви петна от настоящия слънчев цикъл. Този регион се състои от 6 отделни групи, всяка от които излъчва енергия и плазма.

През следващите две седмици учените очакват появата на най-мощните изригвания на Слънцето - клас X. Ако в този момент Земята е на пътя на потока от слънчеви частици, тогава на нашата планета може да възникне една от най-силните геомагнитни бури в близко бъдеще.

Преди няколко дни астрономите са регистрирали появата на две групи слънчеви петна, наречени AR3490 и AR3491, от близката страна на Слънцето. И двете групи са толкова огромни, че експлозиите им засягат вибрациите на цялото Слънце.

След появата на тези две групи слънчеви петна астрономите са забелязали още 4 групи слънчеви петна, наречени AR3492, AR3495, AR3496 и AR3497. По този начин се образува огромна област от тъмни участъци по повърхността на нашата звезда, където вече се случват изригвания и плазмени емисии.

Учените са изчислили, че общият размер на забелязания регион е широк 200 000 км, което е 15 пъти повече от Земята. През последните няколко дни тези петна са видели 3 изригвания от клас M и 16 изригвания от клас C. Това са съответно вторият и третият най-мощен клас изригвания на Слънцето. Учените смятат, че през следващите 14 дни броят на подобни изригвания ще се увеличи и може да се появят дори най-мощните изригвания от клас X, пише glasnews.bg.

По време на тези изригвания могат да възникнат изхвърляния на коронална маса или огромни потоци от заредени частици, които, когато достигнат нашата планета, могат да предизвикат появата на силни геомагнитни бури. Тези бури могат да причинят прекъсване на комуникациите и повреди в енергийната система.

Астрономите също са забелязали появата на огромни бримки от плазма на Слънцето, които се издигат над слънчевите петна. Най-големите от тези бримки, известни като слънчеви изпъкналости, имат височина до 64 хиляди км. Тези бримки могат всеки момент да се откъснат от Слънцето и да отлетят в космоса.

Според учените появата на такава огромна област от слънчеви петна показва, че Слънцето много бързо се приближава към пика на своята активност или слънчевия максимум. Такъв пик има всеки път по време на 11-годишния слънчев цикъл, като някои учени смятат, че ще се случи още през 2024 г. По време на слънчевия максимум броят на петната върху Слънцето се увеличава значително и те стават по-големи от обикновено. Това води до по-чести изригвания и изхвърляне на коронална маса.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките. Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай