Удариха доставчик на развалени храни за болниците

На фирмата са правени планови проверки, но не е имало нарушения

Удариха доставчик на развалени храни за болниците | StandartNews.com

Проверка на БАБХ бе последвана от затваряне на кухнята, доставяла развалена храна за пациентите в няколко столични болници. Тя преустановява работа от днес, докато не отстрани всички несъответствия и не докаже, че е създала условията и организация да произвежда безопасни храни, съобщи пред Нова телевизия Бистра Иванова, началник на сектор в БАБХ.

В кухнята, която доставя храна на „Пирогов”, „Шейново“ и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, са открити много нарушения. „Основно е изключително лоша хигиена на помещението и технологичното оборудване, технологичен безпорядък, разпилени храни, непочистени зеленчуци, смесване и неспазване на поточност на процесите като чували със зеленчуци в работното помещение”, обясни Иванова.

Намерени са ограничено количество пакетирани храни, които са с изтекъл срок на годност -няколко пакета грухана пшеница със срок до края на 2019 г. „Недопустимо е да се предлагат такива храни на пазара”

Нередности имало и в системата, с която фирмите, приготвящи храни, трябва да докажат тяхната безопасност. „Не са предоставени достатъчно записи и документи, които да гарантират, че тази система се изпълнява”, каза Иванова. Така по време на вчерашната проверка е имало приготвени храни, но не и достатъчно записи, с които да се докажат произхода ѝ. Система също трябва да бъде регулирана преди кухнята отново да получи разрешение да работи.

Началникът в БАБХ обясни, че храната за краен потребител, каквито са пациентите в болниците, може да не бъде опакована, но все пак трябва да има информация какво съдържа „Трябва да има информация за алергените и съпровождащия документ да гарантира годността и безопасността на продукта.”, обясни Иванова. Тя уточни, че болничните заведения сами трябва да се разбирали с фирмата как да бъдат приготвени храните спрямо диетите на техните пациенти.

На фирмата са правени планови проверки, но не е имало нарушения.

Предстои от БАБХ да изискат списъка с всички заведения, за които фирмата е доставяла храна, и те също да бъдат проверени. Ще се потърси и мнението на съседни обекти, уточни Иванова.

Същата фирма ще продължи да доставя храна за „Пирогов” поне още месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай