Вторник,

Тъжната история на 3-годишния Буда, който стана Атанас

От: Стандарт -
2261
Тъжната история на 3-годишния Буда, който стана Атанас
A
A
A

Момченцето на 43-годишната Галя Танева от пловдивското село Иван Вазово, която го роди вкъщи и 3 години отказваше да го регистрира, за да получи ЕГН и акт за раждане, вече е настанено в приемно семейство. Това съобщи пред Нова телевизия директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Плодив Петър Антонов.

Детето, което самата майка наричаше Буда, вече се казва Атанас Галин Танев. Името му е дадено служебно след решение на Пловдивския районен съд. Издадени са му и необходимите документи.

"Установихме, че детето е без родителски надзор, няма заявено писмено желание от близки роднини за отглеждането му. То е настанено в приемно семейство като мярка за закрила. В добро състояние е, прегледано е от лекар при извеждането, комуникативен е. Успява да произнася по няколко думички и се надявам след време съвсем да бъде интегрирано в обществото", допълни Антонов. 

3-годишното момченце е второто дете на жената. Първородното й бебе издъхна в края на април 2016 г. при раждането в къщата й в Иван Вазово. Тогава стана ясно, че новороденото се е задушило. Майката бе настанена в психиатрично заведение за известно време, но като е освободена, спряла да си пие лекарствата и пак се влошила.

Сега по решение на Районния съд в Пловдив от преди три дни 43-годишната жена е настанена принудително в психиатрията в града под тепетата. Трябва да ѝ бъде изготвена съдебно-психиатрична експертиза, която да установи дали Галя Танева страда от психично заболяване, което не ѝ позволява да се грижи за детето си, или следва да бъде освободена. Документът ще бъде готов до две седмици.

От последващите действия и заключението на съда, което ще бъде след психическата експертиза на майката, ще се реши колко време момченцето ще остане в приемно семейство, уточни шефът на "Социално подпомагане" в Пловдив.

По думите му, детето е било в рискова среда по информация на трети лица, тъй като социалните не са имали достъп до него в последните 3 г. В къщата, в която живее Галя Танева в село Иван Вазово, няма ток и вода.

Причината Галя Танева да не регистрира отрочето си е нейното твърдо убеждение, че „съществуването на хартия“ би го направило завинаги „роб на дяволска система“.

Майката на малкия Буда е публикувала клипчета, в които съобщава, че социалните са взели детето й и към този момент не е наясно къде се намира то, а на самата нея се правят изследвания, тъй като по нейни думи ще я вкарат в лудницата в Пловдив.

Танева твърди, че е в болнично заведение, намиращо се на Пещерско шосе, където настоявали да й направят всички видове изследвания, като част от тези, които изброява са тест за ковид, кръвни изследвания и рентген на белия дроб, тъй като трябва да и поставят диагноза.

"Това е пълен абсурд, преди години пак насилствено ме закараха. Всичко това е дяволът, който си прави с вас каквото си иска, а аз от години ви го обяснявам, за да не се стига до тук", коментира Танева.

TrafficNews научи, че самата тя има адресна регистрация в кв. „Каменица“ в Пловдив. Освен това е имала и временна регистрация в столичния квартал „Студентски град“, необходим при настаняване в общежития. Предполага се, че преди да започне крайно религиозния си начин на живот, Галя е посещавала университет в София. Към момента тя живее в къща в Иван Вазово, където сама отглежда 3-годишното си детенце. Имотът е бил на родителите ѝ, научи още /trafficnews.bg


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com