Туроператори на протест заради Занзибар

Недоволство сред туристи и туроператори след въвеждането на карантина за пристигащите от Африка

Туроператори на протест заради Занзибар | StandartNews.com

Недоволство сред туристи и туроператори след въвеждането на карантина за пристигащите от Африка, включително и от Занзибар. От бранша обмислят протестни действия и оспорване на заповедта на здравния министър по съдебен ред, предаде Bgonair.

Около 150 души отлетяха за Занзибар снощи от летище София. Час преди полета им здравните власти издадоха заповед за поставяне под карантина на всички, пристигащи от Африка.

Недоволство има и сред туроператорите. Три от топ дестинациите се намират именно на територията на Африка. От бранша заявиха, че здравният министър ги е уверил преди дни, че няма да въведе пълна карантина за пристигащите оттам.

Сега според туроператорите дори плахите опити за възстановяване на дейността им ще се провалят и предстоят огромни загуби.

"Съмнения винаги трябва да имаме и да бъдем бдителни. Затова приемаме превантивни мерки. Това, което правим, е превенция, за да намалим възможността, ако има такъв човек (позитивен), да намалим възможността за разпространението му в обществото. Всяко едно действие е насрочено именно в тази посока", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В същото време туроператорите смятат, че тази заповед няма да ограничи разпространението на мутациите, тъй като те вече циркулират в Европа. А според Антон, мерките в Занзибар са на ниво.

Туроператорите от "Бъдеще за туризма" обмислят да оспорят заповедта на здравния министър по съдебен ред. От снощи до сега над 1000 души с 6 чартъра са заминали от България към Занзибар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай