Цветана Манева и Галин Стоев в бг филм

Цветана Манева и Атанас Атанасов в "Хората от Оз" в Театър 199 "Валентин Стойчев"

Цветана Манева и Галин Стоев в бг филм | StandartNews.com

София. Необикновеното приятелство на Цветана Манева и Галин Стоев е във фокуса на "За хората и магьосниците", поредният филм от поредицата на Георги Тошев "Непознатите". В неделя от 12,30 по бТВ зрителите ще видят как Цветана се втурва в Театър "199" като нетърпеливо дете. Там преди дни излезе общата им премиера "Хората от Оз".

"Галин ми върна чувството за театър, което имах преди години в работата си с Любен Гройс", признава Манева. В лентата, режисирана от Явор Веселинов, се появява и драматургът Яна Борисова - неизменна част от триото, чието приятелство не е битово, а родено от любовта към театъра, от необходимостта да споделят с другите това, което ги вълнува днес и сега.

Яна за първи път разкрива защо е написала "Хората от Оз". "Това са истории и премълчани думи, които трупам от години, но ме е срам да изговоря, защото мисля, че няма да са интересни за другите. Избрах Цветана Манева като единствено възможната, която може да ги изрече от сцената. Тя го прави по начин, който е дълбоко личен. Написах ролята на Ана за нея, защото вярвах, че героинята й ще може да реабилитира моите мисли, чувства, вълнения".

Атанас Атанасов, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски и Радена Вълканова също не крият удоволствието си да бъдат част от тази игра, която ги връща в детството.

Цветана, Яна и Галин за първи път показват кадри от личните си албуми, когато са били малки. Оказва се, че Манева се е стряскала от фотоапарата и е избягвала да се снима. Яна пък искала бързо да порасне, а сега отказва да пусне младостта си. Галин не се колебае - спасението от скуката и сивотата на всекидневието е в театъра още от времето на детската студия на Катя Папазова във Варна.

"Този филм ми е особено скъп, защото е много личен. В него наблюдавам как минава отрязък от живота на трима много талантливи българи. Как тяхното желание да правят смислени неща във време на пълен разпад ги центрира, дава им посока, която следват. Превръща ги в необикновени герои в обикновено и сиво време. Филмът е документ как се случва едно приятелство, как продължава, независимо от обстоятелствата. От разделите и срещите. От различията. Приятелство, което дава надежда на нас, другите, че има смисъл това, в което вярваме, че ценностите, които изповядват тези артисти, са универсални и заразителни", казва Георги Тошев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай