"Цари Мали Град" възкръсна след векове

"Цари Мали Град" възкръсна след векове  | StandartNews.com

Самоков. В 11,00 часа с тържествен водосвет извършен от знеполския епископ Йоан бе открит културно-историческият комплекс при Мали Град в село Белчин.

На откриването присъстваха министърът на културата Петър Стоянов, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, шефът на Главболгарстрой Симеон Пешов, кметовете на Самоков и Белчин, директорът на НИМ Божидар Димитров, проф. Аксиния Джурова, проф. Николай Овчаров, кметове на на съседни общини и много участници от проекта по реставрирането.

Изграждането на крепостта е започнало по време на управлението на император Валент (364 - 378 г.) Мястото е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Възникналото селище е свързано с минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя.

Комплексът започва работа с посетители в събота, 20 юли, със серия от зрелищни възстановки на древни битки, концерти и забавления за деца.

„Реставрираната антична крепост Цари Мали град" е едно от новите чудеса на модерна България" - това каза днес при откриването на впечатляващия обект над самоковското село Белчин министърът на културата д-р Петър Стоянович. Той подчерта, че българинът е готов да опазва своето културно наследство така, че да го превърне в отправна точка на нашия туризъм и бизнес. Министър Стоянович поздрави всички, които са допринесли за реализирането на проекта. „Не светската суета, не богатството, не известността правят един човек голям, а неговите дела", посочи още министърът на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай