Търсим помощ от Русия за данните от черната кутия

Кутията е разхерметизирана, била е пълна с вода и е със скъсан лентов кабел

Търсим помощ от Русия за данните от черната кутия | StandartNews.com

България ще търси помощ от Русия, за да разчете данните от черната кутия на разбилия се изтребител МиГ-29 - това стана ясно на брифинг в авиобазата "Граф Игнатиево", предаде БНТ.

Кутията е разхерметизирана, била е пълна с вода и е със скъсан лентов кабел, което прави разчитането на данните на този етап рисковано и почти невъзможно, обясни и военният министър Георги Панайотов.

Според експерти обаче лентата може да бъде разчетена и у нас.

Черната кутия, обясняват експерти, съхранява пълната информация до последния миг на полета, стига да бъде разчетена. Тя може да даде отговор: с каква скорост, на каква височина и пространствено положение е бил самолетът, преди да изчезне.

Това, което знаем, потвърдено от министъра е, че учението е било стрелба по вертикално падаща цел на височина между 4000 и 7000 метра. Самолетът е изчезнал от радарите на 1200 м. над морската повърхност. Според други експерти, при подобни учения протоколите забраняват ангажиране на целта на височина под 5000 м., но въпросът остава спорен.

Разчитането на черната кутия ще покаже дали тя е продължила да записва дори и след изчезването на самолета от радарите при прага от 1200 м., което е ключово. България, обаче, не знае кой е производителят и ще пита РСК, след което ще бъде решено - в Русия или тук ще бъдат разчетени данните.

Черната кутия на МиГ-29 на майор Терзиев се състои от две кутии: външна и вътрешна, която е херметизирана.

"Имаше нарушаване на херметичността на корпуса на здравия корпус и той беше пълен с вода, имаше също така остатъци от петролен продукт, който ние мислим, че е най-вероятно керосин", заяви майор Людмил Вълков от авиобаза "Граф Игантиево".

В черната кутия на МиГ-а на майор Терзиев има поражения и по кабелите и хардуера.

"Това, което ние констатирахме, когато отворихме регистратора вчера, освен че голяма част от материала, защитният, липсваше, имаше деформации, имаше вода и следи от петролни продукти, отсъстваше електрическото съединение и беше прекъснат лентовият кабел", допълни майор Вълков.

Единственият, който може да разчете данните, се оказва, че е производителят. Авиобазата в Граф Игнатиево е получила черни кутии през 2016-а и 2019-а от Украйна и от РСК МиГ в Русия. Тепърва ще се търси производителят.

"Не сме опитвали да извличаме данни, защото не сме оторизирани да правим такова нещо с такова състояние на кутията. Ако кутията имаше по-запазен вид, ако имаше контактен интерфейс, можехме да извлечем данни. Но сега, след като няма кабел и няма интерфейс, не можем да си позволим да запояваме кабели, тъй като това са напрежения и всяко напрежение, минаващо по погрешна пътека, може да доведе до унищожаване на цялата информация", заяви бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза "Граф Игнатиево.

Черната кутия вече е предадена на разследващата комисия в София.

Самолетът на майор Терзиев е ръководен по време на учението от командния пункт в Шабла, а не от авиобазата. МиГ-ът на майор Терзиев е изчезнал от радара на 1200 м. височина.

"Скоростта на мишената се е увеличила рязко, още не знаем защо. Тя е почнала да пада по-бързо, отколкото е трябвало. Допустимата скорост на падане на мишената е 500 км. в час, тя е спусната с 480 км", каза Георги Панайотов, служебен министър на отбраната.

"Отговорът точно на този въпрос ще даде черната кутия. Ако записът продължава след 1200 м., 1000, 500 м. - записът продължава, тоест самолетът не е свален. Има дефект, пилотът може би гони целта, удря се във водната повърхност", обясни авиоекспертът Ангел Борисов.

Според създателя на първото българско звено за разчитане на черни кутии през 1978-а у нас Ангел Борисов, кутията може да бъде разчетена.

"В момента какво трябва да се направи? Отваряш черната кутия, не е разкъсана лентата на парченца, казаха, че е здрава, изваждаш лентата и слагаш на твоето устройство на земята, с което работиш. Лентов кабел ли, какъв се скъса, за какво ти е тоя кабел? Изваждаш лентата и я слагаш на друго устройство - и край", допълни Ангел Борисов.

Дори да няма устройство за разчитане, има алтернатива, смята Борисов.

"Имат колко МиГ-а на земята, които са без ресурс, без нищо, да си свалят една черна кутия от другите, да си сложат лентата и да си я обработят. Това е за ученик от първи клас", каза Борисов.Според него, ако самолетът се е разбил във водата, отломките не могат да бъдат на голямо разстояние от мястото.

"След като частите се пръснат на 5 км, той не може да се удари в земята и да се разхвърчат на такава. Още повече във вода. Във водна повърхност дори на 100-200-300 м. е съмнително дали ще се разпръснат тия осколки, парчета", коментира Ангел Борисов.

На колко точно метра над водната повърхност черната кутия спира да записва - това е ключовият въпрос, според експерти, който ще обясни какво точно се е случило.

През 2012 г., когато МиГ-29 се разби край Пловдив, кутията беше разчетена в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай