Неделя,

Троен удар от веригите! Мамят с грамажа, произхода и цената

От: СТАНДАРТ -
12863
Троен удар от веригите! Мамят с грамажа, произхода и цената
A
A
A

Номерата на големите вериги за храна нямат край. Мамят здраво и с грамажа, и с произхода на продуктите, които продават с до 90 на сто надценка.

Ужасяващите факти разкри зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков пред Нова тв.

Проблемът с високите цени идва не от производителите, а от търговските вериги. За съжаление анализът на щаба, който сформирахме към МС за борба с високите цени на храните и спекулата, показва надценки между 50 и 90 процента и то на основни хранителни продукти, които консумираме всеки ден, каза Джиков.

Констатирано е и използване на масови нелоялни търговски практики. От 470 проверки за седмица – 451 са тежките нарушения, съобщи зам.-министърът.

Той подчерта, че е констатирано нарушение и при обявени грамаж на продуктите. „Забелязахме и практика вносни продукти да се етикират като българско производство.  Това на практика говори, че години наред е липсвала институционалност в България и има тежък дефицит на закони – за търговия с храни, контрол, мониторинг, ясна визия и проследяемост от фермата до трапезата. Новият парламент трябва да се заеме от първия ден със законодателство в тази насока”, категоричен е той.

Спекулата и нелоялните практики се дължат на тежък законов дефицит. Подготвяме няколко инициативи в тази насока, които ще предложим на гласуване в НС още в първия му работен ден, продължи зам.-министърът на земеделието.

В момента се изгражда информационен портал към МС, където всяка седмица ще се обявяват цените на основните хранителни продукти на едро. Хранителните вериги, само ако желаят, ще могат също да качват своите цени на дребно. Ние нямаме право, а и не желаем да се намесваме в свободната пазарна икономика, допълни Джиков.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com