Три в едно са юбилеите на Никола Корабов

Три в едно са юбилеите на Никола Корабов | StandartNews.com

Варна. За носителя на Гран при в 21-ото издание на МФФ "Любовта е лудост" - нашия кинорежисьор Никола Корабов, годината е пълна с юбилеи. Той навършва 85 години и е в една патриаршеска възраст, както казва артшефът на фестивала проф. Александър Грозев. Едно от най-забележителните имена в историята на българското кино преди точно 4 десетилетия дефилира по червената пътека в Кан заедно с Невена Коканова .А филмът им „Тютюн" беше в компанията на такива шедьоври като „Осем и половина", "Гепардът", "Харакири", "Изкуството да бъдеш обичана" и др. Корабов и първата дама на българското кино тогава едва на 22 години бяха сред Фелини, Хичкок, Клаудия Кардинале, Жана Моро, Грегъри Пек, Бърт Ланкастър. Андре Мороа,тогава председател на журито слезе при нас, стисна ми ръцете, а на Невена целуна ръка, върна лентата назад режисьорът на номинирания тогава "Тютюн". Това било твърде необичаен жест на шеф на жури на голямото конкурсно киносъбитие в Кан, но Мороа бил много впечатлен от екранизацията на филма по романа на Димитър Димов и историята, за която разказва той. Пробните снимки, за които Корабов поканил Невена Коканова, били за ролята на Лила – партизанката, но той веднага усетил абсолютния й женски чар, вродената й деликатност и изтънченост и й поверил ролята на Ирина, с която тя взриви България още тогава. По броя на зрителите "Тютюн" достига четвърти резултат в историята на българското кино - 4 милиона и 300 хиляди.

В събота вечер започна честването на Никола Корабов по време на МФФ „Любовта е лудост" с филма му „Юлия Вревская", от премиерата на който се навършват точно 35 години и 135 години от Освобождението на България от турско робство ,на което е посветена лентата.Преди два месеца е отбелязана годишнината на премиерата в Москва ,където е бил поканен Никола Корабов. Той се е срещнал с Людмила Савелиева ,която играе главната роля на графинята във филма.За юбилея на премиерата в Москва направили ново копие с дигитален запис .Корабов препоръча на киноманите във Варна и своите фенове да видят един от най-любимите му филми "Копнежи по белия път", който необяснимо защо остава малко познат. На 3 септември ще се извърти и най-новият му автобиографичен филм, също в зала "Пленарна" на община Варна, където има вход свободен за фестивалната панорама в негова чест.

Никола Корабов даде дума, че ще направи още два филма, за които мечтае от години - "Антихрист" и лента, посветена на трагичната съдба на известния музикант Сашо Сладура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай