Три села пропищяха, пресъхнаха им гърлата

Освен за пиене, водата, според жителите, не става и за битови нужди заради многото хлор в нея

Три села пропищяха, пресъхнаха им гърлата | StandartNews.com

На пореден протест излязоха жители на три бургаски села, които са бесни от лошото качество на водата и честите аварии по водопреносната мрежа. Протестиращите затвориха и главния път Бургас-Малко Търново, предаде БНТ.

Зоя Маринова живее в село Димчево. Преди седмица от чешмата й течала кална вода. Сега твърди, че умишлено е хлорирана, за да не си личи кафявия цвят. "Мирише да. На хлорна вар мирише. Ние така се нараняваме, развалиха ни се очите, много ни пари. Рани получаваме. Белите ни дрехи стават кафяви, изобщо нямаме бели дрехи".

Освен за пиене, водата, според жителите, не става и за битови нужди, тъй като хлорът развалял пералните им. "Филтри, които са на входа на къщата, през тях минава питейната вода, вижте ги в какво състояние са. Представете си каква ще е водата, ако ги няма тези филтри".

Според ВиК-Бургас авариите в селата не са чести, местните обаче са на друго мнение. "Авариите в пиков момент са 20 на месец. Водопроводът в Маринка е стар, етернитов, на 70 години около", каза Любомир Узунов, кмет на с. Маринка.

Община Бургас е спечелила проект за подобряване водоснабдяването на селата. За да бъде завършен обаче, е нужно повече финансиране. ВиК-Бургас е отправила запитване към "Български ВиК холдинг" в началото на годината, но и до момента оттам няма отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай