Петък,

Топ синоптик с дългоочаквана новина

От: Агенция Стандарт -
5850
Топ синоптик с дългоочаквана новина
A
A
A

Синоптикът Петър Янков съобщи дългоочаквана новина - чувствително затопляне се очаква след 11 април, около Великден.

"Прогнозите до 3-5 дни са по-осъществими и нормални, с които могат да се съобразяват пътуващите. Дългосрочните претърпяват крах. При топла зима не може пролетта да е топла. Глобалното затопляне не е виновно за тези процеси. Очаква ни приятно и топло лято", увери Янков.

"Въпреки че през зимния сезон няколко пъти преживяхме идването на пролетта, в момента хладното време е характерно за края на зимата. Бързо ще се затопля. От днес, включително в петък и събота, температурите ще са между 15-20 градуса", каза синоптикът.

По негови думи вятърът ще отслабва постепенно. "През следващите дни ветровете ще бъдат слаби, в планините - умерени до свежи. В Източна България температурите са в порядъка от -7 до -2 градуса, а в Западна България, където имаше мъгли, някъде около 1 до 2 градуса. Бързо ще се повишават температурите. Днес ще превали слабо в планините", обясни Янков.

В събота ще започне по-дълъг период на чести валежи. "Заедно с високи температури в южните части от страната, ще превалява и прегърмява с по-интензивни валежи в Добруджа. В неделя валежите ще продължават, следобед ще обхващат Южна България, а в понеделник и северните части от страната, двата дни ще бъдат съпроводени от гръмотевични бури", каза синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

"Във вторник чувствително ще се понижат температурите, по високите части и полета ще вали сняг, новата снежната покривка ще е между 3 и 5 см. Този сняг няма да се задържи в населението места, той е пролетен, така че зимата мъчително си отива", сподели Янков.

По негови думи този сняг може да изиграе "лоша шега" за разцъфналите плодни дръвчета.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com