Тежка техника влезе в най-пострадалите села от наводненията

Сред най-засегнатите е село Богдан

Тежка техника влезе в най-пострадалите села от наводненията | StandartNews.com

След огромните щети, предизвикани от поройните дъждове в Карловско, от днес започва същинската работа по разчистването на тоновете кал, които покриха населените места. Тежка техника влезе в най-пострадалите части на селата Богдан, Каравелово и Слатина.

Иван и Стоянка Краеви четвърти ден се чудят как да влязат в дома си и да изкарат тоновете кал. Входът към приземния етаж е непроходим. Семейството е преживяло истински кошмар. Водата го заклещила на първия етаж и се наложило да бяга през прозореца. От притеснение Иван е получил изкривяване на лицето.

Хората са безсилни да се справят сами с последиците от потопа и настояват за по-сериозна намеса на всички общински и държавни служби. „Има страшно много домове и обществени сгради, които трябва да бъдат почистени. В неделя имахме над 200 души в Каравелово, Богдан, Слатина с необходимата техника”, обясни министърът на отбраната Димитър Стоянов.

По думите му и според преценката на хората възвръщането към нормалния ритъм на живот ще отнеме месеци.

Започна разчистването на щетите от потопа в Каравелово. От рано тази сутрин в населеното място заработи тежка техника. Екипите се опитват да освободят непроходимия център на селото. Всяко домакинство, което е пострадало, ще получи еднократна финансова помощ от държавата.

Все още обаче има проблем с водоснабдяването и електроснабдяването в населеното място. Без ток са и останалите бедстващи села. 80 военнослужещи са на терен. „Оказваме помощ при разчистването на улиците и обществените места - там, където самата техника не може”, каза командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден ген. Деян Дешков.  

Местната власт осигури минерална вода на всяко семейство. Освен еднократна помощ от 375 лева, домакинствата, чийто къщи са разрушени, ще получат допълнително обезщетение от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Хората в момента имат остра нужда от пакетирани хранителни продукти. Разкрита е банкова сметка в помощ на пострадалото население.

Пловдивското село Трилистник също се възстановява постепенно след наводнението от събота. Водата в чешмите е годна за пиене, но ток няма вече трети ден.

След потопа необитаеми към момента къщи са около 100. В тях приземните и първите етажи все още са залети с вода и огромно количество тиня. Една къща е съборена, а десетки постройки и огради са рухнали. По други четири къщи има сериозни поражения.

В Трилистник все още няма електричество, защото основите на трансформатора в селото са наводнени. Сериозни са пораженията и по земеделските култури. Унищожени са тонове зеленчуци, пшеница и слънчоглед.

"Към настоящия момент ситуацията е вече овладяна. Тепърва щетите ще се описват”, коментира кметът на Община Марица Димитър Иванов.

От АПИ обясниха, че са докарали 15 самосвала, 6 комбинирани багера. На терен са 40 души от националното тол управление и 30 от „Автомагистрали”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай