Тежък натиск за пенсиите! Гореща новина от МВФ

Какви са новите изисквания на Фонда

Тежък натиск за пенсиите! Гореща новина от МВФ | StandartNews.com

Тежка препоръка за много важен социален елемент в нашата страна.

Да се реформира пенсионната система в България, препоръчват от Международния валутен фонд в заключителното си изявление, което описва предварителните констатации на екипа на МВФ в края на мисията им у нас.

Според фонда са нужни реформи, които да доведат до подобряването на финансовата устойчивост на пенсионната система, като същевременно се повиши адекватността на пенсиите с цел да се намали бедността сред възрастните хора.

Като една от тези промени от фонда предлагат да бъде например премахване на тавана на социално-осигурителните вноски, съобщи Pariteni.

В същото време трябва да се промени формулата за изчисляване на пенсиите, за да се увеличат стимулите за плащане на вноските. Тези мерки също ще спомогнат за намаляване на неравенствата, посочват от МВФ.

Според експертите е нужно и реформиране на данъчната система, за да стане по-справедлива и да отговори на нарастващите нужди от разходи. 

Трябва да се разширят и данъчните основи, препоръчват от фонда.

Събираемостта на приходите може да се подобри, като се гарантира спазването на данъчното законодателство от големите данъкоплатци и други високорискови сектори, включително чрез засилване на процесите на контрол и одит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай