Терористи на лов за журналисти

66 репортери са убити за година, 1044 са хвърлени в тъмница

Терористи на лов за журналисти | StandartNews.com

Бандеровците в Украйна вървят по стъпките на джихадистите от ИДИЛ

Оля Ал-Ахмед, арабист и преводач

Двама журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф и един хуманитарен работник - заклани и обезглавени! Британецът Дейвид Хейнс е третата за месец екзекуция на "Ислямска държава"! Напоследък се появи нова световна мода - лов на журналисти. Хората с фотоапарати в ръка и жилетки с надпис на гърба "PRESS" би трябвало да имат имунитет именно заради това, че вместо пистолет в ръката си държат обектив, но, уви, това отдавна вече не е така. Зачестилите убийства на журналисти в горещите точки се превърнаха в терористичен спорт. Първо ловят журналиста, после го измъчват и накрая го убиват зверски с видеозаснемане! Що за лудост и безумие е това!?

От една страна, световната общественост говори как никой не показвал и не пишел истината. От друга, щом се появи журналист на мястото на събитието и я разкрие, тъкмо да я покаже на света, бива убит, за да му запушат устата. Ако досега най-рисковата професия бе тази на миньора, а след нея - на журналиста и преводача в конфликтните зони, то последните факти доказват обратното. Напоследък репортерите загиват като воини на бойното поле и това трябва да бъде спряно със закон и международна конвенция. Но на терористи, екстремисти, бунтовници, бандеровци, неонацисти и всякаква друга паплач не им е изгодно да им се мотае някой, който показва на целия свят истината - безмилостни кланета, убийства на мирни граждани, на жени и деца и брутално издевателство над собствения народ!

Колегата Джеймс Фоули го заклаха - това е точната дума. Дни наред това беше новина номер 1. От какво се уплашиха джихадистите, от това, че е журналист, от това, че е американец, или от това, че е християнин? Избиха и безследно изчезнаха десетки руски журналисти в Украйна, за някои дори не се споменава. Руски писател, живеещ във Франция, е заловен от украинските власти в Донбас. Юрий Юрченко е завършил литературния институт "Максим Горки" и се завръща, за да помага с перото си на своите руски сънародници в Украйна. Трябва ли да чакаме и с него да се случи това, което се случи с десетки журналисти в Украйна? Това, което се случи с Джейм Фоули в Ирак?! Какво, ще чакаме да видим как обезглавяват следващия журналист, писател и интелектуалец!

По неофициални данни има още журналисти, заловени в Украйна, за тях западната журналистическа гилдия се надигна на митинг. Кой ги изби? Какво отразяваха те? Има ли независима журналистика? Кой плаща за пропагандни материали, които често са в ущърб на много хора? Кой носи отговорността за живота и здравето на пратениците на правдата? Международните журналисти имат имунитет в целия свят, но пред фашизма и ислямизма - не! Като се огледаме, демокрация някъде има ли?! Запомнете, както ние не сме простили за хитлеризма и сталинизма на предците си, така и нашите внуци няма да ни простят, ако мълчим сега и не предприемем нищо днес! Двете прекрасни момчета от канал "Звезда" станаха жертва на бандеровците и загинаха, изпълнявайки служебния си дълг.

Преди дни в Украйна отново е задържан снимачен екип на "Звезда". Кореспондентът Евгений Давыдов и звукоинженерът Никита Конашенко са били безпричинно и грубо задържани в Днепропетровска област от военните на украинската армия. Журналистите са се придвижвали към летището на Днепропетровск за вечерния полет за Москва. По пътя са задържани без обяснение и по последни данни в момента се намират в ареста. За какво? Какво са направили - вършели са си работата и са изпълнявали служебния си дълг. Вече взех да си мисля, че тази "Звезда" прекалено им свети в очите на бандеровците! Това е втори снимачен екип, задържан неправомерно в Украйна. На 6 юни бяха задържани Андрей Сушенков и Антон Малышев. А в Славянск преди броени дни под артилерийски обстрел попадна кола, пълна с чужди репортери. "В село Андреевка до Славянск бяха убити журналиста Андреа Роччели и неговия преводач Андрей Миронов"- съобщи пресслужбата на самопровъзгласилата се Донецка Народна Република (ДНР).

Специалният пратеник Алексей Овчинников, който също е отразявал на територията на окупирания Славянск, е съобщил, че за пореден път кола с журналисти е попаднала под обстрела на бандеровците и тежко е ранен кореспондентът от Франция - фрилансърът Уилям Рогулен. Това, което той си спомня, е как бил изхвърлен от наетата кола, местният шофьор избягал и последното нещо, което е видял, преди да го откарат в болница, били лежащите до него трупове на италианския репортер и преводача му... Преди дни погребаха журналиста Андрей Стенин - убит от украинците в Югоизточна Украйна. Той просто е отразявал събитията, при това е бил в служебна кола... Зверски застрелян и изгорен! По какво неговата смърт и на десетки други в Югоизточна Украйна се отличава по жестокост от тази на двамата американски журналисти, заклани от джихадистите?!

Цялата интелигенция е застрашена. Всички, които се борят с перото си, са неизгодни, защото те ще напишат новата история! Украинската хунта придобива облика на своите предшественици в световен мащаб. Онези, които с всички средства на насилието, действаха срещу Бертолд Брехт и Лийон Фойхтвангер в Германия, Микис Теодоракис и Янис Рицос в Гърция, Пабло Неруда и Виктор Хара в Чили, Чарли Чаплин в САЩ, Федерико Гарсия Лорка и Мигел Ернандес в Испания, Никола Вапцаров в България, Назъм Хикмет в Турция. В Украйна днес - срещу Витали Коротич, Дмитро Павличко, Иван Драч...

А какво става с колегите ни в Сирия, в Ирак и в ивицата Газа?! Нима там няма журналисти, които загиват. В сектора Газа е убит 35-годишният италиански журналист Симоне Камилли, който е работил за агенция "Асошиейтед прес". Колегата дори е бил специализиран за работа в горещите точки, преди това е отразявал събитията в Грузия, войната между Израел и Ливан през 2006-а, кризата със сирийските бежанци, както и зверствата на "Ислямска Държава" в Ирак, но намира нелепо смъртта си в ивицата Газа при обстрел от израелски снаряд. Журналистите в Сирия и Ирак пък ислямистите изтезават и избиват с нечувана жестокост. Тук важи правилото: "Ако не си мюсюлманин, не си човек!". Някои екзекуции дори заснемат. Епидемията от снимане на кошмарните убийства и разпространението им в интернет са широко разпространени в Сирия и Ирак. Да не говорим как убиват плениците - отсичат се главите на жертвите, хората живи са хвърляни от скали, пребивани са до смърт, умъртвявани са с камъни. А след това всичките тези зверства се качват във Фейсбук, Ютюб, WhatsApp. Достъпът до тях е неограничен. Тези записи с лекота заобикалят всякакви цензура, включително и на Запад. Трябва да се отбележи, че това явление не се ограничава само с Арабския свят, такива кадри сме виждали и от Украйна. Вече става дума за ново, безумно явление - геноцид върху журналистите. Та дори и в България се заразиха от това модерно деяние но при нас засега само бият.

Журналисти - бити или убити, все им е тая на тези, които искат да ни запушат устата и да ни вържат очите! За миналата година в целия свят са били арестувани 1044 репортери, загинали - над 66 кореспонденти, обстрелвани - над 2000 пишещи братя. И това - без да броим премълчания терор. Има и доста български колеги, на които е опирано дуло в слепоочията и са попадали в престрелки, но това е отделна тема.

Да бъдеш журналист в "гореща точка" означава да си с ускорен пулс, качен адреналин, забравяш, че вместо пистолет в ръката си държиш фотоапарат и, въпреки всичко, тичаш към събитието да не изпуснеш момента, но уви, много често моментът спира до тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай